Csúcson a nemzetközi élelmiszerárak

2020. december 9., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Hatéves csúcsra ugrottak a nemzetközi élelmiszerárak novemberben az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) élelmiszerár-indexe szerint.

  • Forrás: YPARD
    Forrás: YPARD

A 3,9 százalékos havi növekmény után 6,5%-kal haladja meg a mutató a tavaly ilyenkor mért szintet. A mutató, amely a legfontosabb élelmiszerek nemzetközi kereskedelmi árváltozását követi nyomon, 2014 decembere óta nem járt ilyen magasságokban. A növényi olajok árindexe kiugró (14,5%-os) növekedést mutatott a pálmaolaj iránti kereslet elszabadulásával, amit a globális készletek zsugorodása idézett elő. A FAO gabonaár-indexe 2,5%-ot erősödött október és közel 20%-ot tavaly november óta. Megdrágult a búzaexport a visszafogott argentin termelési kilátások miatt, ahogy a kukorica is az Amerikai Egyesült Államok és Ukrajna alacsonyabb hozama és Kína vásárlásai miatt. A rizs ára stabil maradt a nemzetközi piacokon. A koronavírus-járvány hatása, főként a csökkenő jövedelmek kulcsszerepet játszanak az éhezés globális növekedésében. A járvány felerősíti és tovább rontja a válságok, növényi kártevők és időjárási sokkok (mint a közelmúlt közép-amerikai hurrikánjai és az áradások Afrikában) tépázta törékeny országokat. Összesen 45 ország (köztük 34 afrikai) szorul külső élelmiszer-segítségre – olvasható a FAO által kiadott, termelési kilátásokat és az élelmezési helyzetet bemutató jelentésben.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 956
szavazógép
2020-12-09: Pénz, piac, vállalkozás - :

Öt százalék fölött a csökkenés

A bruttó nemzeti össztermék (GDP) 5,1 százalékkal csökkent az év első kilenc hónapjában a tavalyi hasonló időszakhoz képest.
2020-12-09: Pénz, piac, vállalkozás - :

Mélyzuhanás

Közel kétharmadával csökkent a hazai repülőterek forgalma az év első kilenc hónapjában a tavalyi hasonló időszakhoz képest.