Erdélyi Magyar SzövetségKivették a részüket a sikerből

2020. december 9., szerda, Belföld

Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) vezetői, tagjai és támogatói kivették a részüket a kampányból és a mozgósításból, és ezzel hozzájárultak az RMDSZ választási sikeréhez – jelentette ki tegnapi nagyváradi sajtótájékoztatóján Csomortányi István, az EMSZ társelnöke.

A politikus több példával is megerősítette állítását, megemlítve, hogy Háromszéken az EMSZ-es polgármester vezette Esztelneken volt a legnagyobb a részvételi arány, Udvarhelyszéken pedig a szövetség polgármesterei által vezetett Székelykeresztúron és Szentegyházán is nagyobb arányban mentek el szavazni az emberek, mint a Hargita megyei átlagos részvételi arány. „Ez is azt bizonyítja, hogy a kampányidőszakban és a mozgósítás során is komoly munkát végeztek kollégáink, így nyugodtan elmondható, hogy az RMDSZ-lista hat százalék körüli sikeréhez mi is hozzájárultunk” – jelentette ki. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke szerint bizonyosságot nyert, hogy az önkormányzati választások során szükség van a versenyre, hiszen az erdélyi magyar közösség nem élhet egypártrendszerben, országosan azonban meg kell tudni állapodni az erős magyar képviselet érdekében. A politikus megemlítette: minden valószínűség szerint az EMSZ-t alkotó két pártnak, az EMNP-nek és a Magyar Polgári Pártnak (MPP) is ott lesz a parlamentben egy-egy képviselője. A parlamenti választásokra – ha még nem is a kívánt formában – de már körvonalazódott az új magyar egység.

Csomortányi úgy értékelte, hogy csaknem teljes mértékben sikerült összefogni az RMDSZ-szel, kivéve Bihar megyét, ahol szerinte az RMDSZ-vezetők egy része abban volt érdekelt, hogy ne legyen valós együttműködés. „Bihar megye vezetésében elvesztettük a magyar jelenlétet, közösségünk elvesztette több fontos település polgármesteri székét, s most úgy tűnik, egy Bihar megyei magyar szenátori helyet is. Minek kell még történnie, hogy az ezekért felelős megyei RMDSZ-vezetők végre hátralépjenek?” – tette fel a kérdést. Korábban az RMDSZ vezetői is sérelmezték, hogy az EMSZ nem vett részt a Bihar megyei kampányban.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 953
szavazógép
2020-12-09: Pénz, piac, vállalkozás - :

Mélyzuhanás

Közel kétharmadával csökkent a hazai repülőterek forgalma az év első kilenc hónapjában a tavalyi hasonló időszakhoz képest.
2020-12-09: Belföld - :

Hírsaláta

NÉPSZERŰ AZ ÚJ ALAKULAT. Az utóbbi 24 órában 15 ezer személy iratkozott be az AUR-ba – írta a Mediafax hírügynökség a szélsőjobboldali párt közleményére hivatkozva.