SepsiszentgyörgyLazíthatunk karácsonyra?

2020. december 10., csütörtök, Közélet

Három ezrelék alatt van a kéthetes fertőzöttségi mutató Sepsiszentgyörgyön, és ha a csökkenő tendencia kitart, karácsonykor akár vendéglőben is találkozhatnak a családok. Hátradőlni azonban nem szabad, továbbra is be kell tartani a járványügyi óvintézkedéseket – jelentette ki Antal Árpád polgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján. Az elöljáró elmondta: csütörtök reggel beszélt a prefektussal arról, hogy milyen lazítás lehetséges, erről azonban a megyei készenléti bizottság fog dönteni december 16-án, az intézkedések pedig két hétre szólnak, tehát van esély arra, hogy a karácsonyt kevésbé szigorú korlátozások között töltsük. A Sepsi Aréna melletti korcsolyapályát már most megnyitják a közönség előtt, ám a szilveszter már kívül esik a 16-a utáni két héten, ezért erről majd később lesz szó.

  • Fotó: Facebook/Sepsiszentgyörgy Önkormányzata
    Fotó: Facebook/Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

Lazítás csak akkor lesz, ha a fertőzöttség a következő napokban nem emelkedik 3 ezrelék fölé, és nem jelenti azt, hogy egy hét múlva miniszilveszteri és egyéb mulatságokat lehet majd szervezni, hiszen a vendéglők kapacitásuk 30 vagy 50 százalékával működhetnek akkor is, ha megnyithatnak. A túlságos lazaság árát pedig januárban fogjuk megfizetni, és nem ez a cél, hanem az, hogy karácsony tájékán a családok együtt lehessenek – szögezte le a polgármester, hangsúlyozva, hogy a fertőzöttség csökkenése a megszorítások eredménye. Megköszönte mindenkinek, aki odafigyelt és betartotta a szabályokat, adott pillanatban ugyanis 7 ezrelék fölött volt a megyeszékhely fertőzöttsége, és attól lehetett tartani, hogy karanténba kerül a város. Ezt megúsztuk, „elment a golyó a fejünk mellett”, és két napja már 3 ezrelék alatt vagyunk, ám a november 28-tól december 2-ig tartó minivakációtól – amikor nagyon kevés tesztet végeztek – még nem telt el a két hét – figyelmeztetett. Hozzátette: 12 nappal ezelőtt még 5 ezrelék fölött volt a fertőzöttség, tehát elég jelentős a csökkenés, és ha a következő öt napon nem lesz kiugróan sok új eset a városban, akkor reménykedhetünk a lazításban. A maszkot továbbra is hordani kell, és a többi óvintézkedést is be kell tartani.

Lehet viszont korcsolyázni menni. A főtéri jégpályát az idén nem szerelik fel, mert a járvány miatt nagyon bizonytalan a működtetése (nincs garancia arra, hogy a fertőzöttség alacsony szinten marad), a Sepsi Aréna mellett azonban a hokisok már javában edzenek, és megnyitják a pályát a közönség számára is, habár a belépők számát korlátozni fogják.

A művelődési és oktatási intézmények megnyitásáról nem helyi szinten döntenek, akkor sem, ha tartósan három ezrelék alatt tart a fertőzöttség – közölte Antal Árpád, aki szerint telt házas színházi rendezvényeket biztosan nem lehet az idén szervezni. Az iskolákról már tudni lehet, hogy zárva maradnak, hiszen december 23-tól kezdődik a téli vakáció, amely egészen január 10-ig tart.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 349
szavazógép
2020-12-10: Belföld - :

Enyhülni látszik a járvány, mégis gyarapodnak a súlyos esetek

A Stratégiai Kommunikációs Csoport legutóbbi közlése szerint az egy nappal korábbi adatokhoz képest jelentősen kevesebb, 7067 új koronavírusos megbetegedést igazoltak 24 óra alatt országosan. A csökkenés biztató, hiszen a közel háromszázzal kevesebb új esetet megközelítőleg ugyanannyi – országszinten 31 437 – tesztből azonosították, mint ahányat egy nappal korábban végeztek.  A keddi elhalálozási rekordhoz képest a koronavírus-fertőzéssel összefüggésbe hozható halálesetek száma is számottevően kisebb volt az elmúlt 24 órában. Nőtt viszont a súlyos betegek száma, a legutóbbi közlés szerint 1288 személyt ápolnak intenzív terápián. Háromszék az előző naphoz képest hárommal több, azaz 45 új igazolt esettel szerepel a statisztikában, a 14 napra számolt, ezer lakosra levetített fertőzöttségi arány pedig éppen csak meghaladja a másfél ezreléket.
2020-12-11: Elhalálozás - :

Elhalálozás