Mi, hol, mikor?

2020. december 11., péntek, Mi, hol, mikor?

A zene lelki táplálék
A KOLOZSVÁRI MAGYAR OPERA TÁRSULATA egy Zenés adventi kalendáriumot állított össze, amelyet az intézmény YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán követhetnek a nézők december 9–24. között minden este 20 órától. A teljes koncert december 24-én 21 órától lesz elérhető. Rendezte: Szabó Emese, zenei vezető: Horváth Zoltán, karmester: Jankó Zsolt, koncertmester: Barabás Sándor.

SEPSISZENTGYÖRGY. Adventi erkélyzene teszi meghittebbé a karácsonyra való készülődést Sepsiszentgyörgyön. Az érdeklődők a várakozás vasárnapjain 12–16 óráig csodálhatják a város különböző pontjain, épületek erkélyeiről elhangzó muzsikaszót. December 13-án, advent harmadik vasárnapján István Ildikóval és barátaival hangolódhatunk a közelgő ünnepre. Az események első állomása a Bod Péter Megyei Könyvtár (Magyar Kulturális Intézet) lesz, amelyet a Babeș–Bolyai Tudományegyetem és a Bene-ház épülete (Székelyföldi Vadászati Múzeum) követ. Az erkélyzenés produkció minden alkalommal a vasútállomás épületének erkélyén zárul.

Színház
ANDREI MUREȘANU SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi román színház szombaton 19 órától Emberekről és krumplikról – Despre oameni și cartofi című előadását játssza Radu Afrim rendezésében. Az előadás ingyenesen követhető a színház Facebook-oldalán. December 15-én, kedden indul az Andrei Mureșanu Színház legújabb projektje, a VR360 SZÍNHÁZ. Az Eugen Gyemant által rendezett Száll a kakukk fészkére című előadás az első, VR360-as technikára adaptált színházi előadás lesz. Jegyeket a teatruVR.ro oldalon lehet vásárolni.

Vöröskeresztes adventi akciók
EGY DOBOZNYI SZERETET. Sepsiszentgyörgyi fiatalok a Vöröskereszttel együttműködve olyan adománygyűjtést szerveznek, melynek eredményeként „egy doboznyi szeretetet” ajánlanak fel a rászorulóknak. Az adományozókat ma 17–19 óráig, majd december 16-án várják a megyeszékhelyi Szimplába. A dobozokba többféle adományt várnak: jó állapotban lévő, illetve új ruházati cikkeket, játékokat, könyveket, tanfelszereléseket, higiéniai cikkeket, elektronikai eszközöket, valamint tartós élelmiszercsomagot. A kiosztásban a Vöröskereszt nyújt segítséget, hogy azok az igazán rászorulókhoz kerüljenek.
A KARÁCSONYI TOMBOLA akció a Kovászna Megyei Vöröskereszt éves adománygyűjtő kampánya, amelynek bevételeit a téli hónapok ideje alatt kiosztott élelmiszerekre és/vagy meleg ruhára, takaróra költik. A sorshúzáson kiosztott nyereményeket minden évben helyi vállalkozások ajándékozzák. Aki tombolát vásárol, hozzájárul ahhoz, hogy egy nehéz helyzetbe került család élelemhez és meleg ruhához jusson. A tombolák megtalálhatók a megye területén működő alegységeik képviselőinél, illetve a sepsiszentgyörgyi székhelyen.

Hitvilág
BÖJT- ÉS IMANAP. Ezekben a különleges időkben a Mária Rádió Világcsaládja összefogásra hív szerte a nagyvilágon minden hallgatót imában és böjtben, hogy csatlakozzanak ezen kezdeményezéshez a Szent Szűz szándékaira, kérve az ő közbenjárását és oltalmát a nehézségek idején. Ma 12 órakor az Úrangyala és a Zsolozsma elimádkozása után szentségimádás lesz, majd a Mária Rádió magyar családjának közös rózsafüzér imájába kapcsolódhatunk be.
ADVENTI LELKIGYAKORLAT. A Gyulafehérvári Családpasztorációs Iroda munkatársai december 12-én, szombaton 17 és 20 óra között adventi lelki délutánt szerveznek házaspároknak. Jelentkezni december 11-én délig lehet. További információk a csalad.ro oldalon olvashatóak.
AZ ADVENTI ZENÉS ÁHÍTATOK keretében a sepsiszentgyörgyi Gyöngyvirág utcai református templomban, vasárnap 18 órától fellép a Sepsi Art Quartet vonósnégyes Lőfi Gellért vezetésével, a Bachtól Bocelliig című műsorral.

Röviden
KARÁCSONYI VÁSÁR. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház által szervezett online karácsonyi vásár oldala a következő linken érhető el: kultura.ro/karacsonyi-vasar-2020. * A Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) a haromszeki.ro oldalon szívesen népszerűsíti partnerei termékeit, szolgáltatásait, amit a karácsonyi ajándékozás időszakára szántak. Amire szükség van: egy jó minőségű fotó a termékről/szolgáltatásról; termék neve, ára (magyarul, románul); hol található (üzlet megnevezése, címe).
INGYENES JOGSEGÉLYSZOLGÁLATRA számíthatnak mindazok, akiket magyarságuk vagy vélhetően magyarságuk miatt jogsérelem ért. Elér­hetőség a 0741 568 527-es telefonon.

Ügyelet
GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön mától naponta 20–8 óráig a Csíki utcai 231-es Dona (telefon: 0372 407 231; éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), szombaton és vasárnap 8–12 és 16–20 óráig a Gróf Mikó Imre utcai Catena (telefon: 0267 318 355); Kézdivásárhelyen hétvégén a Gábor Áron utcai Richter Gedeon (0267 362 280), hétfőtől a 22-es udvartéri Dona (0372 407 089); Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 935 431), 8–16 óráig és vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 360 015); Baróton szombaton 9–13 óráig a Szabadság utcai Mária (0729 935 431) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap 9–12 óráig a Sport utca 3. szám, 1/I/1. alatti Oral Care rendelőben (telefon: 0267 708 465); szombaton 13–15 óráig a törvényszékkel szembeni Dr. Mester-Nagy fogászati rendelőben (0745 791 109), szombaton és vasárnap 14–19 óráig a Lázár Mihály utca és a Grigore Bălan út kereszteződésénél levő Fazakas Dental Clinic rendelőben (telefon: 0744 857 743) fogadják a sürgősségi eseteket.

 

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 348
szavazógép
2020-12-11: Elhalálozás - :

Elhalálozás

2020-12-11: Sport - :

Medgyesen javíthat a Sepsi OSK (Labdarúgás, 1. Liga)

Az előző fordulóban az utolsó pillanatban pontot mentő Sepsi OSK szombaton 17 órától a legutóbbi két mérkőzésen vereséget szenvedő Medgyesi Gázmetán vendége lesz az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 13. körében. Leo Grozavu vezetőedző koronavírus-fertőzés, kisebb sérülések és eltiltás miatt több játékost is kénytelen nélkülözni a hétvégi összecsapáson.