Belföldi hírek

2007. július 17., kedd, Belföld
Felszólítják az államfőt, hirdesse ki a nyugdíjtörvényt

Ludovic Orban, az NLP alelnöke tegnap kijelentette, a párt Központi Politikai Bizottsága úgy döntött, felszólítja az államfőt, mihamarabb hirdesse ki a nyugdíjtörvényt. A nyugdíjak emelését szolgáló pénzforrásokról Orban elmondta, a gazdasági és a munkaügyi miniszter elkészült a jelentéssel, de még nem tudja, eljutott-e az államfőhöz.

Az SZDP által kezdeményezett nyugdíjtörvényt június 28-án, az ülésszak utolsó napján fogadta el a parlament, és július 6-án nyújtották be kihirdetés végett. Az alkotmány értelmében az államfőnek húsz nap áll rendelkezésére, hogy kihirdesse, vagy visszaküldje a parlamentnek újravitatásra a törvényt.

Politikai paktum az oktatásért

A DP az oktatás kapcsán ,,politikán felüli paktumot" javasol a kormánynak és a pártoknak, amelynek alapján a parlament az év végéig elfogadná az oktatás minőségének javításához szükséges törvényeket ― jelentette be tegnap Emil Boc, a párt elnöke. ,,A paktum által az oktatás nemzeti prioritássá válik" ― mondta Boc. Mircea Geoană, az SZDP elnöke szintén javasolta a parlamenti pártoknak, üljenek le, beszéljék meg még a héten az oktatásért kötendő országos politikai paktumot.

Kihátrálnának

A liberálisok továbbra is támogatni fogják a Pro Democraţia Alapítvány által javasolt egyéni szavazókörzetes választási rendszert, és az NLP választási bizottsága képviselőinek meg kell győzniük az SZDP-seket, tartsák be az ez irányban kötött megállapodást ― jelentette ki tegnap Ludovic Orban, az NLP alelnöke. Mircea Geoană, az SZDP elnöke pénteken azt mondta, a szociáldemokraták úgy döntöttek, a szenátusi helyekre támogatják az egyéni szavazókörzetes választási rendszer bevezetését, míg a képviselőházi mandátumokra a vegyes választási rendszer bevezetését pártolják fel.

Az EP-választások időpontja

Emil Boc DP-elnök tegnap közölte, a demokraták felszólítják Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnököt, tűzze ki az európai parlamenti választások időpontját. ,,Megengedhetetlen, hogy mivel hat hónap áll még rendelkezésre az európai parlamenti választások megszervezésére, a kormányfő és az SZDP a felmérések által tükrözött támogatottságuk szerint játszik a választások időpontjával" ― mondta Emil Boc. Szerinte ,,az EU iránti tisztelet kérdése" az európai parlamenti választások időpontjának kitűzése.

Nehéz napok jönnek

A meteorológusok narancssárga (második veszélyességi fokozat) figyelmeztetést adtak ki az ország hat délnyugati megyéjére, ahol csütörtökön és pénteken akár 40 Celsius-fokra is emelkedhet a hőmérséklet, sárga (legalacsonyabb veszélyességi fokozat) figyelmeztetést kaptak az ország észak-nyugati részei, ahol 38 Celsius-fok körüli hőmérséklet várható. Másutt sem lesz kellemes idő a következő napokban. Tăriceanu tegnap felszólította a prefektusokat és a polgármestereket, hogy járuljanak hozzá hatékonyabban a kánikula következményeinek felszámolásához, és tartsák fenn a hőségriadót. A kormányfő megismételte: az időseknek biztosítani kell naponta az ivóvizet, illetve készenlétben kell tartani bizonyos mennyiségű gyógyszert a sürgősségi esetekre. A belügyi tárca az országban 374 helyen a járókelőknek ingyen ivóvizet szolgáltató, és 349 elsősegély-nyújtási pontot állított fel. Tegnap este hét órakor Bukarest közelében, szántóföldön a hőmérő 63 Celsius-fokot mutatott.

Kezelni kell az aszályt

Emil Boc tegnap kijelentette, a DP felkéri a kormányt, hirdessen szükségállapotot az aszály okozta károk felszámolásáért. Valeriu Tabără demokrata képviselő szerint a DP rendkívüli parlamenti ülés összehívását kérheti ez ügyben. A DP azt kéri ugyanakkor a kormánytól, rendelettel módosítsa a 2002/381-es törvényt, hogy a szárazság nyomán juttatandó kártérítéseket ne csupán azok a gazdák kapják meg, akik termésüket bebiztosították.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1288
szavazógép
2007-07-17: Közélet - Kuti János:

Megemelik a nyugdíjakat (A múlt hét)

A nyugdíjemeléssel még erőlködnek, mint a súlyemelő a túl nagy súllyal. De meglesz. Milyen előrelátóak! Pártjaink és kormányunk gondoskodnak a nyugdíjak és saját népszerűségük emeléséről.
2007-07-17: Belföld - x:

Hírsaláta

UTOLSÓ PERCIG VÁRNAK. Az RMDSZ július 26-án nevezi meg Nagy Zsolt utódját az Informatikai és Távközlési Minisztérium élén — adja hírül a Krónika. Markó Béla elnök az RMDSZ Állandó Tanácsának szombati ülése után nyilatkozott.