Hírsaláta

2007. július 17., kedd, Belföld
UTOLSÓ PERCIG VÁRNAK. Az RMDSZ július 26-án nevezi meg Nagy Zsolt utódját az Informatikai és Távközlési Minisztérium élén — adja hírül a Krónika. Markó Béla elnök az RMDSZ Állandó Tanácsának szombati ülése után nyilatkozott.

A szövetség ugyanakkor visszahívja az Informatikai és Távközlési Minisztériumban betöltött államtitkári tisztségéből Porcsalmi Bálintot, aki a következőkben a szövetség ügyvezető elnökségén dolgozik majd, és helyébe Somodi Zoltánt jelöli, aki a szaktárca tanácsosa. Korábban többen Porcsalmit jelölték meg Nagy Zsolt lehetséges utódjaként. Az informatikai szaktárca élén ideiglenes helyzet alakult ki, mert a bűnvádi eljárás alatt álló Nagy Zsoltot az államfő 45 napra felfüggesztette miniszteri tisztségéből, a tárca ideiglenes vezetését Borbély László fejlesztési, középítkezési és lakásügyi miniszterre bízták.

AMBICIÓZUSABBAK A ROMÁN DIÁKOK. Az egyetemet végzettek 40 százaléka vándorolna ki külföldre — számolt be Veres Valér szociológus a Babeş—Bolyai Tudományegyetemen (BBTE) diákjai körében végzett kutatási eredményekről. A romániai magyar diákok jövőképéről szóló kutatás keretében mintegy hatszáz, a BBTE-n végzett magyar és román nemzetiségű diákot kérdeztek meg. Az eredményekből kiderült, egyetemi tanulmányaik során a román diákok magasabb célokat tűznek ki, mint magyar társaik, sokkal több román diák doktorál egyetemi alapképzés után, mint magyar. Emellett a BBTE hallgatóinak 91 százaléka optimista a jövőt illetően, egyetemi tanulmányaik befejezése után legfontosabb céljaik megfelelő munkahely biztosítása és saját lakás szerzése. A magyar egyetemista diákok 41 százaléka érdeklődik az európai uniós politikák iránt — számolt be Veres. Kiss Tamás szociológus szerint a magyar egyetemisták száma 20—30 éves távlatban az asszimiláció, nem a kivándorlás miatt fog csökkenni elsősorban. (Transindex)

A KÁNIKULA MINT ÁLLAMTITOK. Megtiltotta a Román Hírszerző Szolgálat az Országos Meteorológiai Intézetnek, hogy valós adatokat közöljön a kánikuláról — írja a Gardianul. A lap szerint a július—augusztusra várható, igen magas, 40 Celsius-fok fölötti hőmérsékleteket államtitoknak minősítette az RHSZ. Ugyanott olvashatunk arról, hogy az elmúlt száz esztendő legnehezebb időszaka vár Romániára, rendkívüli szárazság lesz a következő két hónapban, amely katasztrofális méreteket ölt szeptemberre. Tegnap az RHSZ szóvivője cáfolta, hogy bármit is megtiltottak volna a meteorológusoknak, ez nem tartozik hatáskörükbe.

ÚJ AUTÓKAT KAP BĂSESCU. Több mint egymillió euró értékben vásárolt új gépkocsikat az államelnöki hivatal. Tíz limuzinnal és 25 autóval bővítik a gépparkot. A România liberă szerint a szenátorok autóvásárlási akciója hozta meg más intézmények kedvét, idén nemcsak a honatyák, de a minisztériumok és a különböző intézmények is modern, jól felszerelt, méregdrága gépkocsikkal gazdagodnak.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1288
szavazógép
2007-07-17: Belföld - Páljános Mária:

Belföldi hírek

Felszólítják az államfőt, hirdesse ki a nyugdíjtörvényt
Ludovic Orban, az NLP alelnöke tegnap kijelentette, a párt Központi Politikai Bizottsága úgy döntött, felszólítja az államfőt, mihamarabb hirdesse ki a nyugdíjtörvényt. A nyugdíjak emelését szolgáló pénzforrásokról Orban elmondta, a gazdasági és a munkaügyi miniszter elkészült a jelentéssel, de még nem tudja, eljutott-e az államfőhöz.
2007-07-17: Világfigyelő - x:

Felfüggesztette a bíróság a kordonbontó képviselők elleni eljárást

Felfüggesztette a kordonbontás miatt indított eljárását a fideszes országgyűlési képviselők ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróság — közölte a Fővárosi Bíróság sajtótitkársága.