Tőkés László: Szükséges a román–magyar megbékélés

2020. december 16., szerda, Belföld

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke a román–magyar megbékélés szükségességére hívta fel a figyelmet az 1989-es romániai forradalom 31. évfordulója alkalmából tartott temesvári rendezvény megnyitóján tegnap.

Az évforduló alkalmával az EMNT, valamint az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformjának (PEMC) szervezésében tartanak megemlékezést a temesvári belvárosi református templomban, a rendszerváltó forradalom kitörésének helyszínén. A járványhelyzet miatt internetes közvetítésben tartják meg azt a konferenciát, mely a kisebbségek diktatúra alatti elnyomását vizsgálja.

Tőkés László nyitóbeszédében úgy értékelte, hogy a romániai magyar közösség és egyházainak kisebbségi elnyomatása meghatározó szerepet játszott a nemzeti kommunista Ceaușescu-rezsim elleni lázadásban. Felidézte: 1989-ben a román kommunista hatalom megpróbálta egymásnak ugrasztani a többségi románokat és a kisebbségi magyarokat, ők azonban nem engedtek a nacionalista diverziónak, és példás módon összefogtak közös ellenségükkel, az ateista, nacionálkommunista diktatúrával szemben.

Tőkés László szerint mintegy tíz etnikai és ugyanannyi egyházi közösség vallási-politikai szolidaritásának köszönhetően válhatott Temesvár Románia első szabad városává december 20-án. „Ezt nevezzük Temesvár szellemének, mely a román–magyar történelmi megbékélés ígéretét és esélyét hordozta magában” – idézte fel az EMNT elnöke. Hozzátette: az 1990 márciusában született antikommunista Temesvári kiáltvány 4. pontja is a románok és más nemzeti közösségek egymás iránti kölcsönös tisztelete és toleranciája mellett tett hitet, de a temesvári csodának hamar vége szakadt.

Tőkés László megállapította: a visszarendeződés erői által szervezett marosvásárhelyi pogromkísérlet már 1990 márciusában megrontotta a román–magyar kapcsolatokat, és „azóta is az államnacionalizmus szintjén mozgó magyarellenesség jellemzi Románia kisebbségpolitikáját”. Az államnacionalizmus példáiként említette, hogy Beke István és Szőcs Zoltán személyében jelenleg is magyar politikai foglyok ülnek a börtönben, diszkriminatív jogi és adminisztratív eljárások sújtják a magyar nyelv- és szimbólumhasználatot, a kommunizmus idején elkobzott egyházi és magyar tulajdonok visszaszolgáltatása harminc év alatt sem történt meg, az úzvölgyi magyar katonatemetőt román ultranacionalisták gyalázták meg és bitorolják, Klaus Iohannis államelnök és más román vezető politikusok pedig nyilvános módon uszítanak a magyar közösség ellen. Azt is a bizonyítékok közé sorolta, hogy harminc éve várat magára az 1990-es marosvásárhelyi magyarellenes agresszió kivizsgálása, a tettesek felelősségre vonása.

Tőkés László aggasztónak találta, hogy a december elején tartott romániai választásokon a szélsőségesen nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) is bejutott a román törvényhozásba, és az alakulat képviselői között olyan magas rangú nyugalmazott katonatisztek is szerepelnek, akik 1989 decemberében a forradalom elfojtásáért szorgoskodtak. A korábbi európai parlamenti képviselő reményét fejezte ki, hogy a magyarok politikai képviseletével közös kormányzásra készülő Nemzeti Liberális Párt és annak volt elnöke, Klaus Iohannis államfő felhagy eddigi magyarellenes politikájával, és kellő módon elhatárolódik a magyargyűlölő AUR-tól.

„Szívből kívánom, hogy a temesvári népfelkelés mostani évfordulója mementóul szolgáljon a román–magyar megbékélés megvalósítására” – fogalmazott beszédében

Tőkés László.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 628
szavazógép
2020-12-16: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Semmi sem pótolja a vásárok varázsát (Kézművesek, őstermelők ünnep idején)

A járványügyi helyzet nem tette lehetővé, hogy idén megszervezzék Sepsiszentgyörgy főterén az évek óta népszerű karácsonyi vásárt, így az egyedi ajándékot kereső vásárlók és kézművesek, őstermelők, kereskedők virtuális térbe kényszerültek. A portékáikat rendszeresen vásárokban értékesítő, lapunk által megszólaltatott háromszékiek zöme nehéz helyzetben van, mert hiába a világháló adta lehetőség, megrendelés alig érkezik, és határozottan állítják: a kézműves termék értékesítéséhez elengedhetetlen, hogy azt a vásárló „élőben” láthassa, megfoghassa.
2020-12-16: Belföld - :

Ismét Ludovic Orban lesz a miniszterelnök?

A Nemzeti Liberális Párt (NLP) elnöke, Ludovic Orban úgy kívánja kilendíteni a holtpontról a Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR) és a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártjából (PLUS) összeolvadt USR–PLUS-szal és az RMDSZ-szel folytatott koalíciós tárgyalásokat, hogy a már bejelentett Florin Cîțu pénzügyminiszter helyett ismét magát javasolja kormányfőnek. Tegnap esti lapértesülések szerint Az USR–PLUS és az RMDSZ ma ad választ arra, hogy támogatja-e ezt az elgondolást.