Megállapodtak a koalíciós pártokAlakulóban az új kormány

2020. december 21., hétfő, Belföld

Megállapodásra jutott pénteken a Nemzeti Liberális Párt (NLP), a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártja alkotta szövetség (USR–PLUS), valamint az RMDSZ az új kormány szerkezetét és a parlament vezető tisztségeit illetően. A miniszterelnöki tisztséget Florin Cîțu tölti be, a Nemzeti Liberális Párt elnöke, Ludovic Orban pedig a képviselőház elnöke lesz. Az RMDSZ az egyik miniszterelnök-helyettesi tisztség mellett három minisztérium – a fejlesztési, közművesítési és közigazgatási, a környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti, illetve az ifjúsági és sportminisztérium – vezetésére kap megbízatást.

A koalícióra készülő pártok vezetőinek a pénteki tanácskozáson sikerült megegyezniük a legfontosabb kormányzati és parlamenti tisztségek elosztásáról. A tíz órán keresztül, zárt ajtók mögött zajló tárgyalásokról már napközben kiszivárgott, hogy a korábbi napok patthelyzetét az USR–PLUS visszalépése oldotta fel, amely a hangsúlyosabb kormányzati jelenlét fejében lemondott a képviselőház elnöki tisztségéről.

A miniszterelnökből, két miniszterelnök-helyettesből és 18 tárcavezetőből álló kormányban az NLP-nek kilenc, az USR–PLUS-nak hat, az RMDSZ-nek pedig három minisztere lesz. Az USR–PLUS adja a másik kormányfőhelyettest és a szenátus elnökét. A megegyezés értelmében az NLP kapja a védelmi, a külügyi, a pénzügyi, a belügyi, az oktatási, az energiaügyi, a mezőgazdasági, a kulturális és a munkaügyi tárcát, az USR–PLUS pedig az igazságügyi, a szállításügyi, az egészségügyi, az európai alapokat kezelő, a kutatási és innovációs, valamint a gazdasági minisztériumot fogja irányítani.

Az NLP-nek csaknem 29, az USR–PLUS-nak több mint 17, az RMDSZ-nek pedig 6,5 százalékos politikai súlya lesz a ma összeülő új parlamentben, a koalíciónak így – a kisebbségi frakció szavazataival együtt – mintegy 56 százalékos támogatottsága lehet a parlamentben.

A tanácskozás után Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke rámutatott: megteremtették a kormányzati és parlamenti stabilitás alapjait nyolc olyan év után, amelyben 12 kormánya volt Romániának.

Hegedüs Csilla ügyvezető alelnök, az RMDSZ szóvivője az MTI-nek elmondta: a magyar érdekképviselet számára kiemelt fontosságú területek élén áll majd RMDSZ-es tisztségviselő.

„Ez egy óriási eredmény, a fejlesztési tárcánál ott van például a teljes regionális fejlesztési alap, a környezetvédelmi minisztérium hihetetlenül fontos a „Green Deal” (a klímasemleges kontinens megteremtését célzó „Európai Zöld Megállapodás”) miatt, oda tartozik a vízügy és az erdőgazdálkodás is, tehát az is egy nagyon komoly tárca, és természetesen nagyon örvendünk az ifjúsági és sportminisztériumnak is” – fogalmazott. Az RMDSZ-nek járó kormányfő-helyettesi, illetve a három tárcavezetői tisztséget illetően a Szövetségi Állandó Tanács dönt a jelöltekről, várhatóan ma estig – mutatott rá az RMDSZ szóvivője.

A közös kormányprogram kidolgozása érdekében a hétvégén tovább folytatódtak a tárgyalások. Az RMDSZ itt elsősorban a kisebbségvédelmet, egészségügyet, oktatást és a munkahelyek védelmét kezelte prioritásként.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 756
szavazógép
2020-12-21: Sport - :

Két győri játékos az álomcsapatban (Női kézilabda, Európa-bajnokság)

A Győri Audi ETO KC játékosai közül a norvég Stine Oftedal és a francia Estelle Nze Minko is bekerült a dániai női kézilabda-Európa-bajnokság álomcsapatába.
2020-12-21: Belföld - :

Johannis: ki kell zárni a gyűlöletbeszédet

Klaus Iohannis elnök szerint alapvető fontosságú, hogy minden felelős párt megértse a gyűlöletbeszéd, az idegengyűlölet és a szélsőségek közéletből való kizárásának fontosságát. Egyebek mellett ezt az üzenetet fogalmazta meg a romániai nemzeti kisebbségek napja alkalmából az államfő.