Johannis: ki kell zárni a gyűlöletbeszédet

2020. december 21., hétfő, Belföld

Klaus Iohannis elnök szerint alapvető fontosságú, hogy minden felelős párt megértse a gyűlöletbeszéd, az idegengyűlölet és a szélsőségek közéletből való kizárásának fontosságát. Egyebek mellett ezt az üzenetet fogalmazta meg a romániai nemzeti kisebbségek napja alkalmából az államfő.

  • Fotó: epochtimes-romania.com
    Fotó: epochtimes-romania.com

Iohannis üzenetét Sergiu Nistor elnöki tanácsadó olvasta fel pénteken a bukaresti Dimitrie Gusti Falumúzeum által ebből az alkalomból szervezett online rendezvényen.

Kifejtette, hogy ezen a napon megünneplik azt a fontos szerepet, amelyet valamennyi nemzeti kisebbség játszott Románia történelmében, illetve amelyet a jövő építésében is betöltenek. Iohannis szerint összhangban a nagy európai család értékeivel, Románia elismeri az egység a sokszínűségben elvének a fontosságát, valamint azt a szellemi gazdagságot, ami a történelem folyamán az együttélésből, a kölcsönös tiszteletből, illetve a nemzeti, etnikai és vallási kisebbségek jogainak védelme iránti elkötelezettségből fakad.

„Csak a nemzeti kisebbségek értékes hozzájárulása révén örvendhetünk jólétnek és társadalmi összhangnak. Meggyőződésem, hogy ebben a kezdeményezésben sikeresek leszünk, úgy, ahogyan eddig is együtt építettük ki a modern, demokratikus, Nyugat-barát, az emberi jogok elismerésén alapuló konszolidált jogállam Romániát” – fogalmazott üzenetében Iohannis.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 214
szavazógép
2020-12-21: Belföld - :

Alakulóban az új kormány (Megállapodtak a koalíciós pártok)

Megállapodásra jutott pénteken a Nemzeti Liberális Párt (NLP), a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártja alkotta szövetség (USR–PLUS), valamint az RMDSZ az új kormány szerkezetét és a parlament vezető tisztségeit illetően. A miniszterelnöki tisztséget Florin Cîțu tölti be, a Nemzeti Liberális Párt elnöke, Ludovic Orban pedig a képviselőház elnöke lesz. Az RMDSZ az egyik miniszterelnök-helyettesi tisztség mellett három minisztérium – a fejlesztési, közművesítési és közigazgatási, a környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti, illetve az ifjúsági és sportminisztérium – vezetésére kap megbízatást.
2020-12-21: Belföld - :

Hírsaláta

ÖSSZENŐ, AMI ÖSSZETARTOZIK. Illusztris taggal bővült a magyarellenes sovinizmus és minden egyéb szélsőség új romániai parlamenti hirdetőjévé avanzsált Románok Egységéért Szövetség (AUR): egy hírhedt alvilági figura is beiratkozott a pártba.