Az RMDSZ miniszterei

2020. december 21., hétfő, Belföld

Az RMDSZ Kelemen Hunort, Cseke Attilát, Tánczos Barnát és Novák Károly Eduárdot jelöli az alakuló Cîțu-kormányba. A sajtóba kiszivárgott neveket Kelemen Hunor RMDSZ-elnök erősítette meg a tegnap délután tartott sajtótájékoztatóján.

  • Kelemen Hunor miniszterelnökhelyettes lehet. Foctó: Octav Ganea/Inquam Photos
    Kelemen Hunor miniszterelnökhelyettes lehet. Foctó: Octav Ganea/Inquam Photos

Kelemen Hunor elmondta: az RMDSZ kisparlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) tegnap délutáni online ülésén megszavazta a kormányban való részvételt. A miniszterelnök-helyettes és a miniszterjelöltek neveit az este ülésező Szövetségi Állandó Tanácsnak is el kell fogadnia. Az előterjesztés értelmében Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt miniszterelnök-helyettesi tisztségre, Cseke Attilát fejlesztési miniszternek, Tánczos Barnát környezetvédelmi miniszternek, Novák Károly Eduárdot pedig ifjúsági miniszternek jelöli az RMDSZ.

Kelemen Hunor elmondta: a kormányprogramban külön fejezetet szenteltek a kisebbségeknek, amelyben az identitásmegőrzés intézményes garanciái szerepelnek. A program kitér egy, a kisebbségek jogállásáról szóló törvény elfogadására is, hiszen ezt az alkotmány írja elő. Valószínűnek tartotta, hogy azt a törvényt porolják le, és alakítják át, amelyet még 2007-ben a Tăriceanu-kormány terjesztett be a parlamentben.

Kelmen Hunor tájékoztatása szerint a kormányprogram kitér arra is, hogy a közigazgatási törvénykönyv módosításával csökkentik azt a küszöböt, amely fölött a helyi közigazgatásban nyelvhasználati jogok illetik meg a kisebbségeket. Megjegyezte azonban: a kormányprogramban nem szerepel, hogy a jelenlegi 20 százalékos arányt pontosan meddig csökkentik. Arra is kitért, hogy az RMDSZ javaslatai a program gazdasági, munkaügyi és fejlesztési fejezetébe is bekerültek. Nem került viszont be a kormányprogramba az USR által szorgalmazott kétfordulós polgármester-választás, mert az RMDSZ ezzel nem ért egyet. Hozzátette: abban egyeztek meg a koalíciós partnerekkel, hogy a kormányprogram csak olyan kitételeket tartalmazhat, amelyekben egyetértés van a koalícióra lépő három politikai alakulat között.

Az RMDSZ-nek juttatott tárcák közül a Fejlesztési, Közművesítési és Közigazgatási Minisztériumot és a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztériumot is kiemelt fontosságúnak minősítette. Előbbiről elmondta: a tárca nemcsak kifizető hivatalként fog működni, hanem az egész ország fejlesztési stratégiáját és az ország régiói közötti fejlesztési egyenlőtlenségek kiegyensúlyozásának tervét is ez dolgozza ki. Utóbbit azért tartotta fontosnak, mert az EU forrásainak a felhasználásánál a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem fokozott figyelmet kap.

Kelemen Hunor elmondta: a miniszterelnök-helyettesi és miniszteri tisztségeken túl az RMDSZ-nek 12 államtitkári és egy helyettes államtitkári tisztség is jut.

Az MTI-nek az úzvölgyi katonatemetőre vonatkozó kérdésére a politikus azt a meggyőződését hangoztatta, hogy erről a két ország védelmi minisztériumának kell megállapodnia. Hozzátette, a megállapodáshoz az RMDSZ politikai hátszelet biztosít.

A magyar kormány által finanszírozott, de jelenleg kormányközi megállapodásra váró erdélyi gazdaságfejlesztési programra vonatkozó kérdésre Kelemen Hunor elmondta: a kormányprogramban szerepel a román-magyar kétoldalú kapcsolatok megerősítése, és ebben a keretben ez a program is helyet fog kapni. "Azon az állásponton vagyunk, hogy a Partiumban is folytassuk azt, amit Székelyföldön elkezdtünk" - fogalmazott a politikus.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 120
szavazógép
2020-12-21: Belföld - :

Továbbra is nagy a pozitivitás

A hétvégén végzett kevés számú tesztnek – a vasárnap délelőtt – hétfő délelőtti időszakban mindössze 7116 vizsgálatot végeztek – 35 százaléka bizonyult pozitívnak, így a 2489 új esettel mostanára 593 783-ra emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma.
2020-12-22: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Kiállítás
EMŰK. Mától újra látogatható a 6. Székelyföldi Grafikai Biennálé kiállítása a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban. A kiállítást január 15-ig lehet megtekinteni keddtől péntekig 10–17, szombaton 10–18 óráig.