Női kézilabdaNyolcadszor Európa-bajnok Norvégia

2020. december 22., kedd, Sport

A norvég válogatott 22–20-ra legyőzte Franciaország csapatát a Dániában rendezett női kézilabda-Európa-bajnokság vasárnapi döntőjében Herningben. A franciák másodszor játszottak finálét kontinenstornán, tavalyelőtt sikerrel jártak, ezúttal viszont nem tudták megvédeni címüket. A norvégoknak ez volt a 11. Eb-döntőjük és a nyolcadik aranyérmük.

  • Fotó: Sasa Pahic Szabo / Kolektiff Images
    Fotó: Sasa Pahic Szabo / Kolektiff Images

Eleinte kettesével szerezték góljaikat a csapatok, majd a norvégok egy kiváló sorozattal elléptek. Emiatt Olivier Krumbholz francia szövetségi kapitány időt kért, ám ellenfelük támadásban és védekezésben is pontosabban játszott, így a szünetben négy találattal magabiztosan vezettek a norvégok (14–10).

A franciák kapust cseréltek. Cleopatre Darleux bravúros teljesítménnyel, tíz perc alatt hat védéssel mutatkozott be, erre alapozva csapata előbb felzárkózott, majd egyenlített, sőt, az 54. percben visszavette a vezetést. A második félidő jelentős részében gyengébben teljesítő norvégok egy jó sorozattal zárták a döntőt, így százszázalékos teljesítménnyel nyerték meg a tornát.

A Győri Audi ETO KC játékosai közül a francia Amandine Leynaud hét lövést védett, Estelle Nze Minko egy gólt dobott. A norvég Silje Solberg 16 lövést hárított, Veronica Kristiansen négy, Stine Oftedal három, Kari Brattset egy alkalommal talált be. Nora Mörk tíz térdműtét után Eb-aranyéremmel és – 52 találattal – gólkirályi címmel folytatta pályafutását.

 

Horvátország bronzérmes

A horvát válogatott 25–19-re győzte le a házigazda Dánia csapatát a vasárnapi bronzmérkőzésen Herningben. A horvátok, akik a legutóbbi két Európa-bajnokságon egyetlen mérkőzést sem nyertek, és már a négy közé kerüléssel is történetük legjobb eredményét érték el, ezúttal hat győzelemmel és két vereséggel zártak.

Hullámzó játékot hozott az első fél­idő, mindkét csapatnak voltak remek időszakai, de egyik sem tudta állandósítani jó teljesítményét. Előbb a horvátok, majd a dánok vezettek három góllal, ezt követően a horvát együttes egy négyes gólsorozattal került ismét előnybe. A hajrában újfent a házigazdák álltak jobban, a szünetben pedig döntetlen volt az állás (11–11).

A torna legjobb kapusának választott Sandra Toft 19-ből csupán három lövést védett ki, ezért a dán szövetségi kapitány lecserélte. A helyére beállt Rebecca Reinhardt jól teljesített, viszont nem tudta megakadályozni a vereséget. A 41. percben még 18–18 volt az állás, ezt követően azonban a dánok 17 percig nem tudtak betalálni. Ellenfelük ebben az időszakban hét gólt lőtt, ezzel eldöntötte a bronzmeccset.

 

Fotó: Uros Hocevar / Kolektiff Images

 

A Győri Audi ETO KC dán játékosa, Anne Mette Hansen négy gólt lőtt. A meccs legjobbja a Siófok KC horvát beállója, Katarina Jezic lett, aki mind az öt lövését gólra váltotta. Az Alba Fehérvár kapusa, Tea Pijevic 15 védéssel járult hozzá a sikerhez.

Eredmények: * az 5. helyért: Oroszország–Hollandia 33–27 * elődöntők: Franciaország–Horvátország 30–19, Norvégia–Dánia 27–24 * bronzmérkőzés: Horvátország–Dánia 25–19 * döntő: Franciaország–Norvégia 20–22.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 777
szavazógép
2020-12-22: Sport - :

Brassóba került a Román Kupa (Jégkorong)

A Brassói Corona nyerte 2020-ban a jégkorong Román Kupát, miután a vasárnapi döntőben 5–2-re diadalmaskodott a címvédő Csíkszeredai Sportklub felett. A bronzmérkőzésen a Galaci MSK 3–2-re győzött a Gyergyói Hoki Klub ellen.
2020-12-22: Sport - :

Gólpasszal búcsúzott Szoboszlai (Labdarúgás)

Utolsó mérkőzését játszotta a Red Bull Salzburg kötelékében a Lipcsébe igazoló Szoboszlai Dominik, aki felemás meccsel búcsúzott Salzburgtól, hiszen gólpasszt adott, csapata viszont hazai pályán kikapott a Wolfsberger AC együttesétől.