Vihar után égszakadás?

2020. december 22., kedd, Máról holnapra
Nagy D. István

Bár maradt még néhány nap, lassan búcsút inthetünk 2020-nak, és ebben az időszakban az ünnepre készülődés mellett többen kisebb-nagyobb számvetéssel is foglalkoznak, mérlegelve, milyen is volt az óév és talán, hogy mit hozhat az új.

A személyes síkon túl e számvetés kikerülhetetlenül kiterjed a közéletre is, mely idén igencsak ingergazdag volt, nekünk erdélyi, székelyföldi magyaroknak pedig még több is jutott belőle, mint román, vagy más nemzetiségű polgártársainknak. A koronavírus-járvány politikai, gazdasági és társadalmi hatásai mellett ugyanis folyamatosan erősödött a magyarellenesség, és a parlamenti választások eredményeinek tükrében sok jóra januártól sem számíthatunk.

Az óévnél maradva, annyit mindenképp meg lehet állapítani, hogy 2020-ban szintet léptek a közönségünknek címzett támadások, köszönhetően elsősorban Klaus Iohannis államfőnek, aki a rendszerváltás utáni időszakban egyelőre példa nélkül álló aljasságra vetemedett, az elnöki palotából gúnyolva ki – nem mellesleg kicsinyes politikai érdekjátszma részeként – mind a magyar nyelvet, mind a magyar közösséget. És amint azt sejteni lehetett, az államfői performance tökéletes muníciót jelentett a magukat a románok legfőbb védelmezőjének tekintő nacionalista szervezeteknek, akik a nyár beköszöntével egyetlen alkalmat sem mulasztottak el a járvány elleni intézkedésekkel dacolva, hogy legalább kényelmetlenné tegyék napjainkat, provokatív, sértő és ordas hazugságokkal tűzdelt szónoklatokat is hozó felvonulásokkal, ünnepségekkel, melyek helyszíne csakis a Székelyföld lehetett. Nem panaszkodhattak a vérbeli nacionalisták sem a politikumra, a derék honatyáknak a járvánnyal és a gazdasági válsággal vívott nehéz harc közepette bőven akadt idejük, hogy ránk is gondoljanak és „megajándékozzanak” egy újabb „ünnepnappal”, a trianoni szerződés évfordulójának állami ünnepi rangra emelésével. Mindezzel párhuzamosan többen nyíltan gyalázták a magyarságot vagy annak politikusait egyik-másik hírtelevíziós vitaműsorában vagy éppen a közösségi médiában.

E tobzódásra a parlamenti választásokkor került fel a korona. A nagyjából minden- (de kiemelten magyar)-ellenes Románok Egységéért Szövetség (AUR) kapcsán ugyanis biztosak lehetünk, hogy visszatér a törvényhozásba az eredeti román vérnacionalizmus, és az ellenünk eddig javarészt verbálisan, illetve finomhangolt módszerekkel zajló háború nyílt, az eltiprásunkat célzó csatákká alakulhat át, amelyben az sem kizárt, hogy az aranypárt nem lesz egyedül.

Nem vitás, viharos évet zárunk, de nem árt már most felkészülnünk, hogy 2024-ig igazi ítéletidőt kell majd elviselnünk, mert sokan lesznek, akik majd szorgosan munkálkodnak azon, hogy ez így is legyen.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 761
szavazógép
2020-12-22: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Ünnepváró Oltfej kapujában

A szeretet ünnepének közeledtét jelezték Gidófalván és a köz­ségközponthoz tartozó falvakban felállított-feldíszített fenyők, vasárnap pedig fellobbant a negyedik adventi gyertya is. Bár nem telt el sok idő az önkormányzati választások óta, mégis helyénvalónak láttuk, hogy az ünnepi várakozás hangulatában rápillantsunk a több településű község változásaira s azokra a gondokra, melyeket a közelgő új esztendőben is vinnie kell magával a községvezetésnek.
2020-12-22: Közélet - Nagy D. István:

Egy lépéssel közelebb a korszerűsítéshez (Sepsiszentgyörgyi Kisegítő Iskola)

Aláírták a megyei önkormányzat és a Központi Fejlesztési Régió Ügynöksége képviselői a sepsiszentgyörgyi kisegítő iskola bővítéséről szóló beruházás finanszírozási szerződését. A sajátos igényű diákok oktatását biztosító, a megyeszékhelyen és az oltszemi Mikó-kastélyban működő tanintézet Kálvin téri épületének bővítését, korszerűsítését részben európai uniós alapokból finanszírozza a megyei önkormányzat, melynek alárendeltségébe tartozik. A kivitelezési közbeszerzést várhatóan a tavasz folyamán indítják el. A beruházás megvalósulásával közel kétszáz diák tanulhat majd minőségi környezetben.