Megalakult a parlament, megvannak az új házelnökök

2020. december 22., kedd, Belföld

Ludovic Orban korábbi miniszterelnököt, az eddig kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt (NLP) vezetőjét választotta meg elnökévé a választások nyomán újonnan megalakult képviselőház ma hajnalban.

  • Anca Dragu lett a szenátus új elnöke
    Anca Dragu lett a szenátus új elnöke

A képviselőház hétfői alakuló ülése azért tartott kedd hajnalig, mert a mandátumigazolás és a frakciók közti elhúzódó egyeztetések után este hatkor kezdődött csak meg - és éjfél után ért véget - a törvényhozók eskütétele: a 329 igazolt mandátumú képviselő közül 322 tette le a hivatali esküt. Orbant 179 vokssal választották meg a képviselőház élére, míg ellenjelöltje, Alfred Simonis szociáldemokrata képviselő 110 szavazatot kapott. A jobbközép kormánykoalíciónak - a kormányoldalt hagyományosan támogató kisebbségi frakcióval együtt - 187 voksa van a képviselőházban.

A szenátus élére a megállapodás szerint a Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR) és a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártjából (PLUS) összeolvadt USR-PLUS jelölhetett elnököt. Ennek megfelelően Anca Dragut, az egykori szakértői Cioloș-kormány pénzügyminiszterét választották meg hétfőn a szenátus elnökévé 75 támogató szavazattal, míg szociáldemokrata ellenjelöltjére, Lucian Romașcanura 51 szenátor voksolt. A 136 tagú szenátusban a jobbközép koalíciónak 75 tagja van.

A parlament megalakulása és a házelnökök megválasztása előfeltétele volt annak, hogy - a koalíció reményei szerint még karácsony előtt - beiktassák az új kormányt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4537
szavazógép
2020-12-22: Belföld - :

Javuló arányok

Lassan, de folyamatosan csökken az intenzív osztályon kezelt koronavírusos betegek száma, kevesebb a pozitív eredmények aránya és egyre magasabb százalékú a gyógyultak aránya – ezek a stratégiai kommunikációs törzs mai jelentésének főbb jellemvonásai.
2020-12-22: Belföld - :

Florin Cîțu alakíthat kormányt

Klaus Iohannis államfő megbízta Florin Cîțu jelenlegi ügyvivő pénzügyminisztert, a december 6-i parlamenti választás nyomán alakult jobbközép koalíció jelöltjét az új kormány megalakításával.