KormányprogramKisebbségi kerettörvény, ezer kilométer autópálya

2020. december 24., csütörtök, Belföld

A nemzeti kisebbségek jogállását szabályozó törvény elfogadása és az idegengyűlölet hatékony büntetése is szerepel a Florin Cîțu vezette jobbközép kormány programjában, amelyet tegnap tettek közzé a parlament honlapján.

  • Az elkezdett aputópályák befejezése is szerepel a kormányprogramban
    Az elkezdett aputópályák befejezése is szerepel a kormányprogramban

Az RMDSZ részvételével alakuló koalíciós kabinet négy évre szóló, 270 oldalas programja kétoldalas külön fejezetet szentel a kisebbségek védelmével kapcsolatos törvényalkotási és kormányzati intézkedéseknek, de a közigazgatási anyanyelvhasználatra és anyanyelvű oktatásra vonatkozó célkitűzések átszövik a dokumentum egészét, és számos más ágazati politikánál is megjelennek. Egyebek mellett a telefonos ügyfélszolgálatok, formanyomtatványok, űrlapok, szakmai továbbképzések esetében tervezi a kormány az anyanyelvhasználat bővítését, de a program azt is előírja, hogy az egészségügyi szolgáltatások szintjén érvényesíteni kell az – egyébként Románia által is ratifikált – európai nyelvi charta előírásait.

Az identitásmegőrzés intézményes garanciáit egységes keretbe foglaló kisebbségi törvénnyel kapcsolatban a kormányprogram megemlíti, hogy a jogszabály megalkotását az alkotmány is előrevetítette, és a sarkalatos, minősített többséget igénylő jogszabályok kategóriájába sorolta. Az RMDSZ által kidolgozott kisebbségi törvény tervezetét még a Tăriceanu-kormány terjesztette 2005-ben a parlament elé, de annak szenátusi elutasítását követően azóta sem került napirendre a jogszabály véglegesítésében illetékes képviselőházban.

A kisebbségek kölcsönös védelmére a külpolitikai fejezetnek a román–magyar kétoldalú kapcsolatokra vonatkozó szakasza is kitér. Románia az 1996-ban aláírt alapszerződés és a 2002-ben kötött stratégiai partnerség jegyében, „az európai értékek szellemében és a jövő felé fordulva” szándékszik jószomszédi kapcsolatait fejleszteni Magyarországgal, és a kisebbségi vegyes bizottság tevékenységének újraindítását sürgeti. A külpolitikai fejezetben a gyakorlatias együttműködést, a két ország polgárainak jólétét szolgáló, kölcsönösen előnyös projektek előtérbe helyezését, újabb magyar–román közös kormányülések szervezését szorgalmazzák.

A 270 oldalas dokumentum többek közt tartalmazza azt is, hogy a nyugdíjpont értéke továbbra is évente nőni fog az inflációs rátával és az országos bruttó átlagbér-növekedés legalább 58,5 százalékával. A dokumentum a speciális jogszabályok által létrehozott privilégiumok eltörlését tűzi ki célul, és a hozzájárulás elvét tekinti minden nyugdíj kiszámítási alapjának.

A közúti infrastruktúrával foglalkozó fejezetben ezer kilométernyi autópálya és gyorsforgalmi út megépítését tűzte ki célul az új kormány a következő négyéves időszakban. A tervek között szerepelnek többek között a következő sztrádák és gyorsforgalmi utak: a megközelítőleg 311 kilométer hosszú A8-as Marosvásárhely–Târgu Neamţ–Iaşi–Ungheni autópálya (36 milliárd lejes kivitelezési irányárral), a 421 kilométeres A7-es Ploieşti–Buzău–Focşani–Bákó–Paşcani–Suceava–Siret sztráda (8,2 milliárd lejes költségvetéssel), az A13-as sztráda 8,8 milliárd lejes költségvetésű 160 kilométeres szakasza Brassó és Bákó között, illetve 125 kilométeres szakasza Szeben és Brassó között (7,1 milliárd lej), a Craiova–Piteşti gyorsforgalmi út 3-as és 4-es szakasza (1,3 milliárd lejes költségvetés), a Sepsiszentgyörgy–Gyergyóditró, valamint Szováta–Csíkszereda gyorsforgalmi út, illetve a dobrudzsai gyorsforgalmi utak, melyek megvalósítása prioritást jelent a gazdasági jövedelmezőség miatt. A 2021–2024-es időszakban ugyanakkor tervezik megközelítőleg 370 kilométernyi körgyűrű, terelő- és bekötőút építését és kiterjesztését is, melyeknek költségvetését mintegy 5,5 milliárd lejre becsülik. A tervezetben szerepel még a megkezdett projektek befejezése is, úgy mint az A3-as jelzésű erdélyi autópálya 155 kilométeres szakaszának kivitelezése, az A1-es Nagyszeben–Piteşti sztráda befejezése, az A10-es Szászsebes–Torda pálya 2-es szakaszának megvalósítása. A Prahova-völgyi zsúfolt forgalom ügyét is meg szeretné oldani a kormány az elkövetkező négy évben – áll még a dokumentumban.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4369
szavazógép
2020-12-24: Riport - Demeter Virág Katalin:

Merjük megtenni az első lépést (Riport)

A hideg beköszöntével, karácsony közeledtével érezhetően adakozóbbá válnak az emberek, szívesebben segítenek a rászorulókon, ki meglepetéssel, ki élelmiszerrel és édességgel, mások egyszerű, szívből jövő gesztusokkal vagy csak egy jó szóval. Mit jelent segíteni, hogyan kell jól segíteni, mit tehetünk embertársainkért, nem csak ünnep idején, de az év többi időszakában is? Erről beszélgettünk még adventben a sepsiszentgyörgyi Máltai Szeretetszolgálat egyik kitartó tagjával, aki két és fél évtizeden át önkéntesként dolgozott, ma pedig vezető tisztséget tölt be, négy éve biztosítja az országos szervezet ügyvitelét.
2020-12-24: Belföld - :

Nem adják fel

A Nemzeti Liberális Párt (NLP), valamint a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártja alkotta USR–PLUS Szövetség megpróbál majd parlamenti támogatást szerezni a kétfordulós polgármester-választás bevezetéséhez – jelentette ki Ludovic Orban.