Nem adják fel

2020. december 24., csütörtök, Belföld

A Nemzeti Liberális Párt (NLP), valamint a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártja alkotta USR–PLUS Szövetség megpróbál majd parlamenti támogatást szerezni a kétfordulós polgármester-választás bevezetéséhez – jelentette ki Ludovic Orban.

  • Fotó: G4Media.ro
    Fotó: G4Media.ro

A képviselőházi elnök rámutatott, a koalíciót alkotó alakulatok azokat a terveket és célkitűzéseket foglalták bele a kormányprogramba, amelyek kapcsán egyetértés van a három párt között. Hozzátette, köztudott, hogy az RMDSZ nem támogatja a kétfordulós polgármester-választásra való áttérést, így az nem került be a kormányprogramba, de a NLP és az USR–PLUS igyekezni fog parlamenti támogatást szerezni a tervezet elfogadtatása érdekében. Az alaptörvény módosítása kapcsán Orban úgy nyilatkozott, a Büntetőügyesek nélküli közéletet elnevezésű alkotmánymódosító kezdeményezés csak egyik az erre irányuló indítványok közül. Emellett alkotmánymódosítással lehet érvényt szerezni a Iohannis elnök által kezdeményezett referendumon kifejezett népakaratnak, és az alkotmánybíróság működésével kapcsolatos előírások is módosításra szorulnak az alaptörvényben. A képviselőház és a NLP elnöke ugyanakkor leszögezte, e tekintetben is figyelni kell arra, hogy „ne ígérjünk meg olyasvalamit az embereknek, amit aztán nem tudunk megvalósítani”.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4439
szavazógép
2020-12-24: Belföld - :

Kisebbségi kerettörvény, ezer kilométer autópálya (Kormányprogram)

A nemzeti kisebbségek jogállását szabályozó törvény elfogadása és az idegengyűlölet hatékony büntetése is szerepel a Florin Cîțu vezette jobbközép kormány programjában, amelyet tegnap tettek közzé a parlament honlapján.
2020-12-24: Belföld - :

Újabb kis rengés

A Richter-skálán mért 3,8-as erősségű földrengés volt tegnap délután 16 óra 27 perckor Vrancea szeizmikus térségé­ben, 128 kilométeres mélységben.