A cserkész nem hazudik

2020. december 28., hétfő, Emlékezet

Goswald egyszerű katona, de talpig ember volt. Amikor II. Konstantin császár a Beneventumot ostromolta, a várbeliek őt szöktették ki a várból a királyhoz követül. Goswald sikeresen végrehajtotta feladatát, de amikor vissza akart térni a városba, rajtavesztett. Elfogták. A görögök ekkor a falak alá vezették és ráparancsoltak: hazudja azt, hogy nem kapnak segítséget, mert ha nem engedelmeskedik, azonnal leszúrják. Goswald megvárta, míg egészen közel viszik a vár falához, és akkor teli torokból kiáltotta: „Örüljetek, a segítség közeledik!” Kivégezték.

  • Baden Powell, a cserkészet alapítója
    Baden Powell, a cserkészet alapítója

Tell Vilmos inkább legendás, mint történelmi alak, de nem érdektelen fel­eleveníteni a Gesslerrel történt epizódot, amikor ez a Habsburgokkal szemben tanúsított tiszteletlenségéért őt arra ítélte, hogy fiának a fejéről egy almát lőjön le. Tell a lövés előtt két vesszőt készített elő. Mint nagyszerű nyilas lelőtte a fia fejéről az almát, és Gessler őt megdicsérve kérdezte, hogy a második nyílvesszőt miért készítette elő. Erre Tell őszintén így felelt: „Azért, hogy ha az alma helyett a fiamat találom el, ezzel a másodikkal téged lőjelek le.”

Aquinói Tamást egyszer meg akarták tréfálni, és valaki hirtelen felkiáltott: Ni, ott repül egy ökör! Szent Tamás felnézett az égre, s amikor a tréfacsináló kikacagta, így szólt: „Inkább elhiszem, hogy az ökör repül, mint hogy egy keresztény hazudik.”

Ferenc József még az elnyomatás idején beutazta birodalma összes tartományát. Egy alföldi városban feltűnt neki, hogy az előtte tisztelgő hatóságok között kevés a csendőr. Megkérdezte a bírót, hogy mi a magyarázata ennek. A válasz: „Volt itt több is, felséges uram, de azokat kivertük.”

Baden Powell, a cserkészet alapítója aktív tiszt korában sokáig a kémelhárító szolgálatnál működött. Ha a gyanúba kevert ember nemzetiségét akarta megtudni, volt egy igen jól bevált módszere: az illető „tyúkszemére kell lépni”, így meg lehet tudni, milyen nyelven jajdul fel. Ezt a módszert használta, persze képletesen: ha ellenséget vélt látni valakiben, mihelyt a beszéd közben szerét ejthette, megvádolta, hogy hazudik. Mert akármilyen csodálatosan el tudja rejteni valaki az érzelmeit, ha azt mondják neki, hogy hazudik, önkéntelenül felfortyan erre a sértésre és elárulja magát...

Hazudni – ennek a szónak fullánkja van a becsületes ember számára.

Közzéteszi: Puskás Attila

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 208
szavazógép
2020-12-28: Emlékezet - Kisgyörgy Zoltán:

Egy magyar harangkutató emlékére

Magyar nyelvterületen elég kevés harangkiállítás látható: a legismertebb a budapesti Magyar Nemzeti Múzeum udvarán tekinthető meg, itthon pedig a székelyudvarhelyi Székelytámad vár bástyáján látható egy válogatás Lázár Imre vállalkozó-mérnök magángyűjteményéből. Mindkettőt alkalmunk volt meglátogatni.
2020-12-28: Belföld - :

Megkezdődött az oltás a koronavírus ellen

Mihaela Anghel, a fővárosi Matei Balș Járványkórház 26 éves ápolónője kapta meg elsőként tegnap a koronavírus elleni oltást, aki februárban részt vett az első igazolt romániai fertőzött kezelésében.