Nő a minimálbér

2020. december 28., hétfő, Belföld

Január elsejétől bruttó 2300 lejre emeli a minimálbért a kormány, az erre vonatkozó határozatot december 30-án fogadja el a Cîțu-kabinet. A szakszervezetek szerint az emelés még a maszkokra és más egyéni védőeszközökre sem elég, ezért tiltakozásokra készülnek.

A minimálbér emeléséről a munkaadók és a munkavállalók képviselőivel tárgyalt Florin Cîțu kormányfő és Raluca Turcan munkaügyi miniszter. A kormány közleménye szerint a jelenlegi bruttó 2230 lejhez 70 lejt tesznek hozzá 2021-ben, így a növekedés mértéke meghaladja a várható inflációt. Konkrétan az emelés havi 40 lejjel jelent többet a minimálbérért dolgozóknak, akiknek a nettó bére 1346 lejről 1386 lejre emelkedik majd. Ez egy köztes megoldás: a munkaadók ugyanis a jelenlegi minimálbér befagyasztását kérték legalább néhány hónapra, mivel több ágazat is gondokkal küzd a járvány miatt, a szakszervezetek ellenben 2400 lejes bruttó minimálbért követeltek. A három tárgyaló fél csak abban tudott kiegyezni, hogy jövő év első felében leüljenek kidolgozni egy négy évre szóló megállapodást a minimálbér ütemes növeléséről.

A minimálbér az előző években folyamatosan nőtt, 2017-ben nettó 140 lejjel, 2018-ban 97-tel, 2019-ben 101-gyel, 2020-ban 83-mal. A szakszervezetek a jövőre ígért nettó 40 lejnél többre számítottak, és az egyik legnagyobb érdekvédelmi tömb, az Alfa Kartell már jelezte is, hogy tiltakozni fog, már december 29-én őrséget állít a munkaügyi minisztérium elé. A bizalmik azzal érvelnek, hogy az árak is nőttek és továbbra is nőni fognak, havi 40 lejből pedig a járvány elleni egyéni védekezéshez szükséges eszközöket sem lehet beszerezni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4381
szavazógép
2020-12-28: Közélet - :

Kábítószeres járművezető

A sepsiszentgyörgyi rendőrök vasárnap este kilenc órakor a Cigaretta utcában állítottak meg ellenőrzésre egy személygépkocsit.
2020-12-29: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

A fakanál körbejár adománygyűjtés
A járványhelyzetben mindannyian új nehézségekkel kell hogy szembenézzünk, még kiszámíthatatlanabb lett a jövő azok számára, akik eddig is megélhetési gondokkal küszködtek, de azok számára is, akik berendezkedtek egy „normális” életre.