Mi, hol, mikor?

2020. december 29., kedd, Mi, hol, mikor?

A fakanál körbejár adománygyűjtés
A járványhelyzetben mindannyian új nehézségekkel kell hogy szembenézzünk, még kiszámíthatatlanabb lett a jövő azok számára, akik eddig is megélhetési gondokkal küszködtek, de azok számára is, akik berendezkedtek egy „normális” életre.

Mégis, a legfurcsább és legnehezebben viselhető helyzetbe a gyerekek és az idős személyek kerültek. A gyerekeknek online térben kell tölteniük napjaik nagy részét, elszakítva pajtásaiktól, az idősek pedig távolságtartásra kényszerülnek, ami oda vezethet, hogy mind a gyerekek, mind a szépkorúak elmagányosodnak, életellenes körülmények között kell él­niük. A fakanál körbejár elnevezéssel az elmúlt években a Rotary Klubbal közösen szervezett jótékonysági vacsorákat a Diakónia Keresztyén Alapítvány. Idén a Háromszéki Közösségi Alapítvánnyal partnerségben szervezik az eseményt, amelyet a járvány miatt új köntösbe bújtattak. Kérik, ajánlják fel egy vacsorájuk összegét 250 hátrányos helyzetű gyermek és 50 magányos idős ember életének szebbé tételére azáltal, hogy megosztják egymással tapasztalataikat és tudásukat. Adományaikat a következő számlaszámra fizethetik be átutalással: RO97RNCB0124118922700001. A befizetés tár­gyához kérik beírni: Contribuție la fond program „Fakanál”. A jótékonysági gyűjtéshez csatlakozni december 30-ig lehet, a megcélzott végösszeg 30 ezer lej.

Mozgó délután Kézdivásárhelyen
A járványügyi előírások betartásával a Zöld Nap Egyesület partnerségben az önkormányzat sportirodájával ma 16–18 óráig tartja az idei évzáró Mozgó délutánt a kézdivásárhelyi sportcsarnokban. A rendezvény célja felhívni a figyelmet az egészséges életmódra és az egészségmegőrzésre, amit a mozgás népszerűsítésén túl számos program kísér. Az érdeklődőknek lehetőségük lesz asztaliteniszezni, kincset keresni, szaladni, gyerekjógázni Hodor Enikővel, görgőzni a KSE kerékpárszakosztályával, zumbázni, és benevezhetnek különböző korosztályokban meghirdetett stafétaversenybe is. Bővebben a zoldnap.info honlapon.

Színház
INGYENES ONLINE ELŐADÁS SZILVESZTERRE. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház  Molière A fösvény című komédiája Bocsárdi László rendezésében december 31-én 16 órától lesz megtekinthető.  Az előadás­ra az eventim.ro jegyértékesítő rendszeren keresztül lehet ingyenes linket igényelni. A link 48 órán át lesz elérhető.

Mozi
A SEPSISZENTGYÖRGYI MŰVÉSZ MOZI programja: ma 11 órától Mulan (amerikai családi kalandfilm, dráma, magyarul beszélő), 11.15-től Trollok a világ körül (amerikai animációs vígjáték, kalandfilm, románul beszélő), 16.30-tól Lassie hazatér (német családi kalandfilm, magyarul beszélő) és Ava (amerikai krimi-dráma, akciófilm, román felirattal), 18.45-től Szívek királynője (dán–svéd film­dráma, román felirattal), 19 órától Corpus Christi (lengyel filmdráma, magyar felirattal); szerdán 11 órától Trollok a világ körül (amerikai animációs vígjáték, kalandfilm, románul beszélő és 11.15-től magyarul beszélő), 16.30-tól Mulan (amerikai családi kalandfilm, dráma, román felirattal), 16.45-től Ava (amerikai krimi-dráma, akciófilm, magyarul beszélő), 19 órától Összetört szívek galériája (amerikai–kanadai romantikus vígjáték, román felirattal), 19.30-tól Seveled (ma­gyar romantikus vígjáték, román felirattal). Csütörtökön és pénteken a mozi zárva lesz.

Hitvilág
KRISZTUS KIRÁLY-TEMPLOM. Az e heti program: ma és szerdán 7.30-tól és 18 órától szentmise; csütörtökön 7.30-tól és 18 órától (év végi hálaadás) szentmise, 21 órától virrasztás az altemplomban, amelyet az erdélyi Mária Rádió közvetít, 23.45-től hálaadás az altemplomban; pénteken  10.30-tól és 18 órától szentmise, 22 órától virrasztás az altemplomban, amelyet az erdélyi Mária Rádió közvetít; szombaton 6.30-tól és 18 órától, vasárnap 8.30-tól, 10.30-tól, 12 és 18 órától szentmisék. * Ma és csütörtökön az esti szentmise előtt egy órával (17) csendes szentségimádásra van lehetőség. Szerdán 7.15-től és 17.45-től közösen imádkozzák a reggeli, illetve az esti dicséretet a zsolozsmából. * Az irodaszolgálat rendje: hétfőtől szerdáig 8–13, ma 16–18 óráig.

Képernyő
RTV1. Ma 15.10-től magyar nyelvű műsor: Írók és bárók nyomai Pusztakamaráson – Ötven évvel ezelőtt, 1970-ben jelent meg Sütő András Anyám könnyű álmot ígér című regénye a Kriterion Könyvkiadó első kiadványaként. A kötetet a korabeli sajtó az első hiteles híradásnak nevezte az erdélyi szocialista faluról, a korábbinál nyíltabban, szabadabban beszélt gondokról, túlkapásokról, a sztálinista korszakról és a település küszködő magyar nyelvű kisebbségéről. Ötven év teltével a nagy sikerű regény néhány helyszínét kereste fel a bukaresti magyar adás a helyi református lelkész, Oroszhegyi Attila társaságában, s archív felvételek révén maga Sütő András is megjelenik a faluban. Ugyanakkor a riportfilmben a pusztakamarási Kemény bárók s köztük Kemény Zsigmond író nyomai is feltűnnek. ♦ Pál Péter marosvásárhelyi képzőművész kettős életet él: itthon gazdálkodó, Dél-Koreában, Japánban, Olaszországban állít ki.

Röviden
FŐKONZULÁTUS. Csíkszeredában január 1-jén szünetel az ügyfélfogadás a főkonzulátus épületében. Ma, szerdán és január 4-én a főkonzulátus a szokásos nyitvatartási renddel működik; 31-én 8–12 óráig lesz ügyfélfogadás. A bajba jutott magyar állampolgárok rendkívüli, konzuli segítséget igénylő esetben a 00 36 80 368 036-os telefonszámot hívhatják.
KÖNYVTÁRI PROGRAM. A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár az ünnepek alatt a következő nyitvatartással várja olvasóit: ma 9–19 óráig, szerdán 9–17 óráig, csütörtökön 9–13 óráig. Péntektől vasárnapig, valamint január 1. és 3. között (péntek-vasárnap) a könyvtár zárva lesz, január 4-e közönségszolgálat nélküli munkanap az intézményben. Az új évben az első nyitvatartási nap január 5-e, kedd (9–19 óráig). A Sport utcai fiókkönyvtár zárva lesz ma és 31-én.
POLGÁRI KEZDEMÉNYEZÉS. Ha még nem támogatta aláírásával a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezését, megteheti munkanapokon 9–13 óráig a szervezet sepsiszentgyörgyi székházában, a Konsza Samu utca 21. szám alatt. A 0267 318 180-as, illetve a 0744 834 617-es telefonszámon az elektronikus aláírásban is segítséget nyújtanak.
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT. Korlátozott az ügyfélfogadás Sepsiszentgyörgy önkormányzatának Szociális Támogatási Igazgatóságán. A kedvezményezettek a szűk határidős kérésekhez (gyorssegélyek, családi pótlék, fogyatékos személyeknek járó segélyek, fűtéspótlék stb.) szükséges papírokat naponta 9–13 óráig adhatják le. Az önkormányzat azt ajánlja a lakóknak, hogy a 0267 312 111-es telefonszámon érdeklődjenek a Szociális Támogatási Igazgatóságnál, mielőtt bemennének.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Nicolae Iorga utcai Sensiblu (telefon: 0267 312 049; éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a Szabó Jenő utcai Eco (0267 364 974) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 348
szavazógép
2020-12-28: Belföld - :

Nő a minimálbér

Január elsejétől bruttó 2300 lejre emeli a minimálbért a kormány, az erre vonatkozó határozatot december 30-án fogadja el a Cîțu-kabinet. A szakszervezetek szerint az emelés még a maszkokra és más egyéni védőeszközökre sem elég, ezért tiltakozásokra készülnek.
2020-12-29: Elhalálozás - :

Elhalálozás