Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

VisszajelzésMiért ne?!

2008. október 24., péntek, Nyílttér

Szegény Markó Béla! Akármit mond, abba, mint a bogáncs a nadrágba, úgy beleakad magyar, román egyaránt. Ő lenne a ,,kétbalkezes politikus"?

Most azt ,,merészelte" elvárni román ajkú felebarátainktól, hogy a kölcsönösség nevében és az együttélés, a jó szomszédság érdekében tanulnák meg ők is a magyar nyelvet. Ami — ez a véleményem, sokakkal együtt — nem égbekiáltó ,,szemtelenség", amiként ezt minősíti a román politikum, hanem a világ legtermészetesebb elvárása. Vajon nem eleget hajbókoltunk a Dej—Ceauşescu-éra alatt a román nagyképűség és minden más nációt lebecsülő hivatásos állásfoglalás miatt?

Olvasom, hogy például Emil Boc, ez a törpe pukkancs egyenesen azt várja el Tăriceanutól, hogy akolbólítsa ki a ,,szemtelen RMDSZ-t" a kormányból. Szí­vesen elküldeném őuraságának magyar időkbeli bizonyítványomat, amelyből kitűnik, hogy a leggyakrabban csak irredenta-fasiszta jelzővel illetett Horthy-rendszerben kötelező — nem fakultatív! — tantárgy volt a román nyelv. (Esetleg megkérem a tisztelt szerkesztőséget, postázza el e-mailben neki!)

És hogy mi, magyarok miért háborgunk Markó indítványán? Mivel — úgymond — választásikedv-csináló az ingadozó meggyőződésű szavazók irányába. Ugyan, ne tessék már mindenütt az alvilág patását látni az RMDSZ megnyilvánulásaiban! Az ellentábor olykor paranoiás megszólalásait sem szívlelem. Egyébként ez az elvárás nem új, nem is törvénytelen, sőt, civil szervezetek itt, Sepsiszentgyörgyön, de máshol is szerveztek magyar nyelvű tanfolyamot román anyanyelvűeknek. Ebből csak nekik van hasznuk. Ha pedig olyan erdélyi megyékben, helységekben, ahol jelentős magyar többség él, akár kötelezővé is teszik a román iskolákban, mi lenne ebben a felháborító?

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1019
szavazógép
2008-10-24: Nyílttér - Simó Erzsébet:

A kampányfőnök megtorlással fenyeget

A Háromszék nem újság, a Háromszék pártlap — jelentette ki Takács Csaba, az RMDSZ kampányfőnöke, amikor a Régió Rádió szerkesztői a sajtó és kampány viszonyáról kérdezték, s hogy szavai nyomatékot nyerjenek, a tisztességet és összefogást a szövetség kampányban való részvétele alapfeltételeként emlegető egykori ügyvezető elnök azt is kijelentette, hogy szerinte az ellentábor, tehát az MPP lapjaként számon tartott újságot ezek után még választásireklám-közlés céljából sem veszi igénybe az RMDSZ.
2008-10-24: Nyílttér - x:

Vannak nemzeti perceink? (Nyelv-észleletek)

Kiránduláson sok élményt gyűjt be az ember. Nyelvi élményt is. A Székelyföldön különösen érdekes dolgokat tapasztalhat az átutazó. Mert keresztülutaztam Marosvásárhelytől Kovásznáig e magyaroktól sűrűn lakott földet, és a táj szépségei mellett a magyar feliratokat is kerestem, elolvastam, vagy hiányoltam létüket.