Farkas Árpád: Többé nem nyalunk?

2020. december 31., csütörtök, Kultúra

Emlékeztek, drága, bő ajaknedvvel áldott, szorgos nyelvű feleim, nemrég milyen alázattal hajlottatok trafikjainkban, postafiókjaitokban a bélyeghátak fölé?

  • Péter Alpár rajza
    Péter Alpár rajza

Mindhiába, mert postabélyegeink csókos feléről olyannyira megtakarították a ragasztót, hogy legbuzgóbb nyelvsimogató alázatunkra is tapadásmentesen kunkorodtak vissza. Ma már, visszapillantva, sejteni véljük, hogy mint mindennek, akár a nem gyúló gyufának (lángba ne lobbantanánk az országot!), ennek is ideológiai háttere volt: ígyen kísérelték meg továbbképezni a kezdő nyalókat. De mit kezdjünk e felismeréssel ma, miután ránk tört a szabadságot helyettesítő szabad nyelvelés? Hiszen postabélyegjeink hátáról ugyanolyan következetességgel takarítják meg a ragasztót, mint letűnt korokban, hogy csupa lihegő, bólogató, nyelvnedvet nyáladzó buzgólkodók meglehetősen gusztustalan látványa kísértsen. A megoldást egyik postahivatalunkban találtam. Befőttesüvegben csirizt tettek elém. Babramunka, nem mondhatom, kis pálcikával kenegetni bé sorban állás közben az aprócska billog hátoldalát, de én azóta hatalmas csiriz- és enyvfőző üstökről álmodom, kevervén belé minden elemészteni valót, ha még tömeges nyalásra támadna sokaknak kedve.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4392
szavazógép
2020-12-31: Kultúra - :

Farkas Árpád: Miért nem írtam újévi képeslapokat?

Nem foglalkoztam bizony a tavaly év végén népes külföldi baráti táborom külön-külön hangulatú szíve-száj­íze szerinti megüdvözülésével, mert egyszerűen elköltöttem minden erre szolgáló lejemet.
2020-12-31: Kultúra - :

Kós Károly: Ezerkilencszáznegyven /részlet/

Másfél esztendő telt el azóta, de ez a kurta idő volt a huszonkét esztendős erdélyi útnak legkegyetlenebb, szívettépően nehéz szakasza. Akiről számot nem vethet és nem adhat ember, hanem csak az a mindeneket tudó irgalmas Úristen, aki az igazságot osztja mindeneknek. Nekünk is. Nekem is.