Pro Urbe díj Czegő ZoltánnakA népéért szóló ember

2020. december 31., csütörtök, Közélet

Czegő Zoltán író, költő, az erdélyi magyar közélet kiemelkedő szószólója vehette át tegnap a sepsiszentgyörgyi képviselő-testület, valamint a város vezetőitől a Pro Urbe díjat. Czegő Zoltán a hagyományainkat és történelmünket tovább örökítő, a székely-magyarság sorskérdéseit mindennapjaink előterébe helyező életművéért, Sepsiszentgyörgy szellemi és kulturális színvonalának öregbítéséért, valamint egykori iskolája, a Székely Mikó Kollégium javára  végzett áldozatos munkájáért részesült a kitüntetésben.

  • Antal Árpád átadja Czegő Zoltánnak a Pro Urbe díjat. Fotó: Albert Levente
    Antal Árpád átadja Czegő Zoltánnak a Pro Urbe díjat. Fotó: Albert Levente

Antal Árpád polgármester több, Czegő Zoltánhoz köthető közös emlék felelevenítésével indította az ünnepséget, szavait Máthé Izabella fuvolajátéka követte. Az elöljáró egyebek mellett elismerően szólt arról, hogy a Gyere haza program meghirdetésekor, noha ezzel a fiatalokat célozta az önkormányzat, Czegő Zoltán úgy érezte, őt is megszólították, és haza is költözött Magyarországról. De legalább ennyire erősen él emlékezetében több, Mosonmagyaróváron tapasztalt megnyilvánulása, ahogy máig használt köszöntése, melyet önkormányzati képviselő korában gyakran használt: „Adjon Isten erőt, egészséget és némi készpénzt”.

A díjazott egykori iskolája, a Székely Mikó Kollégium általa szerzett himnuszának címét (Igazat vallani) viselő laudációjában Bedő Zoltán közíró, újságíró szólt a költőről, íróról, pedagógusról, aki egész életén keresztül népéért emelt szót, fittyet hányva a fenyegetésekre, s akinek sorsa összefonódott Sepsiszentgyörggyel és egykori iskolájával. 1953-as Sepsiszentgyörgyre érkezését követően kényszerkitérők után mindig visszatért ide, és adottságaival, valamint folyamatosan gyarapodó szellemi kincsestárával gazdagította és gazdagítja a várost, mely döntéshozói testületének is tagja volt Budapestről történt visszatérését követően – fogalmazott Bedő Zoltán, aki Czegő Zoltán életpályájának főbb állomásai ismertetésével is alátámasztotta megállapítását, nem feledve immáron harminchárom kötetre rúgó szépirodalmi munkásságát sem. Utóbbi folyamatosan a székely-magyarság sorskérdéseit taglalja, amint publicisztikai tevékenysége is. Az anyanyelvhasználat korlátozása, elsorvasztása, nemzeti jelképeink használatának ellehetetlenítése ellen emelte és emeli fel szavát. Életpályája alapján Sepsiszentgyörgy méltán tekinti őt saját fiának, amint ő is magáénak vallja a várost – zárta sorait Bedő Zoltán.

A díj átnyújtását követően Czegő Zoltán az önkormányzati testületben a legöregebb tagként megélt első percektől indulva fogalmazta meg üzenetét, leszögezve: a maga részéről úgy látja, most sem öreg, csak már nem annyira fiatal. Nem feledte sem egykori munkatársai mosolyát, sem mindazokat a buktatókat, melyeket közösen vagy átléptek, vagy félrerúgtak a város fejlődésének útjából. Köszönetet mondott a sorsnak, hogy megélhette és megérdemelte a város vezetőinek bizalmát. Zárásként a Mikó-himnusz sorait idézte: a nép küldte ide mindig fiait/emberről, világról igazat vallani – melynél szebb feladatot meglátása szerint sem a városatyáknak, sem másnak sem kívánhat, majd „virágcsokorként a tetőzeten”, abszolút bizalmáról biztosította a testület tagjait.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 286
szavazógép
2020-12-31: Kármentő - Váry O. Péter:

Falvédő

Durva szőttesre nehézkes betűkkel hímzett írás hirdette nagyszüleim konyhájában: bort, búzát, békességet. Gyermekkoromban már időtől megfakult, mosástól elszíntelenedett volt a falvédő, viseltes állapotán nem is csodálkoztam: nagyanyám is örökölte a kézzel varrott, gyakorlati és esztétikai célt egyaránt szolgáló vásznat, talán hozománya egyik darabja lehetett, amit még az ő édesanyja készített számára.
2020-12-31: Közélet - Bokor Gábor:

Télen is gondtalanul autózhatunk Kommandóra

Felkészültek a télre, nem lehet gond a közlekedéssel a Kovászna–Kommandó útszakaszon. Ha havazni kezd, azonnal kezdik az úttest pucolását, a csúszásgátló kiszórását. Az év folyamán a szükséges karbantartási munkákat is elvégezték, jó állapotban van az úttest. Mindez idén mintegy 500–600 ezer lejébe kerül az önkormányzatnak – tudtuk meg Gyerő József kovásznai polgármestertől.