Rossz évet zártak a gabonatermelők

2021. január 5., kedd, Gazdakör

Ha nem is kitűnő, de elfogadható volt a tavalyi mezőgazdasági év – legalábbis Háromszéken. A termés mennyisége, minősége szempontjából mindenképp, az árral viszont nem minden esetben elégedettek a termelők. Országos viszonylatban egészen más a helyzet. 2020-ban az utóbbi fél évszázad legnagyobb szárazságával szembesültek a farmerek – főként a déli, délkeleti és északkeleti megyékben. A bajra rátett a koronavírus-járvány, újabb veszteségeket okozva a mezőgazdaságban. Mindez nem csak az agrárágazatot érintette, a bruttó hazai terméken is látszik a visszaesés – ami 2021-ban is vissza fog ütni, nemcsak a mezőgazdaságra, hanem a fogyasztók zsebére nézve is.

  • Sok volt a kukorica, éjszaka is kellett csépelni
    Sok volt a kukorica, éjszaka is kellett csépelni

Csökkent a termés

A mezőgazdasági minisztérium által közzétett statisztikai adatok szerint 2019-ben 30,4 millió tonnára rúgott az ország teljes gabonatermése, ezt 5,56 millió hektárról takarították be. 2020-ban a gabonaágazatban az összesített eredmény csupán 17,03 tonnát ért el, csökkent a termőterület is, 5,34 millió hektárra. A hozam ugyancsak csökkent, a 2019-ben mért 5461 hektáronkénti kilogrammról 3188 kilogrammra. Összességében a gabonaszektor 44 százalékos visszaesést élt meg 2020-ban.

Az egyedüli gabonakultúra, amely növekedést mutatott a tavalyi évben, a rozs: 2019-hez képest a tavalyi termés 26 százalékkal több, országos szinten elérve a 33 048 tonnát (2019-ben 26 182 tonna volt). A hektáronkénti hozam is nőtt, a 2019-es 2799 kilo­grammos hektáronkénti átlagról 3219 kilogrammra.

Az agrártárca adatai szerint a tavalyi búzatermés 41 százalékkal maradt el a 2019-ben regisztrálttól.  Kétmillió hektárról 6,09 millió tonna búzát arattak le, az átlagtermés 2,91 tonna volt hektáronként (2019-ben 4,74 tonna). Jelentősen csökkent az őszi és tavaszi árpa termése is, alig érve el a 727 ezer, illetve 279 ezer tonnát (2019-ben a teljes termésmennyiség 1,34 millió, illetve 539,5 ezer tonna volt).

 

Csábító, de veszélyes is lehet a kukorica

A kukoricatermesztésben 2018-ban és 2019-ben Románia az uniós országok toplistájának élén volt. Tavalyelőtt 18,66 millió tonna betakarított kukoricát jelentettek a hatóságok. Igaz, az Európai Bizottság túlzottnak találta a mennyiséget, úgy látta, országunk túlbecsülte a termést, így az adatok újraértékelését kérték az uniós szervek.

Tavaly 45 százalékos visszaeséssel közel felére csökkent a termés, 9,63 millió tonnára. Országos szinten 2,61 millió hektáron termett kukorica az országban (63 000 hektárral volt több 2019-ben). Az országos átlagtermés hektáronként 3695 kilogramm volt, 2019-ben 6508 kilogramm.

Habár a termésmennyiségek elmaradtak a korábbi évekétől, a kukorica mégis a gabonafélék sztárja lett – főként az ár tekintetében. Tavaly decemberre rekordárat ért el a konstancai kikötőben: megközelítette az ezer lejt tonnánként, ezzel jóval meghaladta a búza árát. A statisztikák szerint az ország régióinak szintjén a keleti részeken volt a legjobb ára a kukoricának: 836 lej/tonna. A nyugati országrészeken 690 lej volt tonnája. A tengeri kikötőhöz közeli déli régiókban az átlagár 700 lej/tonna volt az év végén. Az áringadozást a növekvő kereslet és a készleten lévő, rendelkezésre álló kukoricamennyiségek befolyásolják.

Háromszéken pillanatnyilag 80 banit ígérnek a 14 százalék nedvességtartalmú kukorica kilójáért. A nedvesség általában 20 százalék körül van, így a le­ütéssel 70 bani körül alakulhat az eladási ár – magyarázta Orbán Miklós agrármérnök, illyefalvi farmer. Kereslet van, a piacon megjelentek a déli megyék kukoricatermelő gazdái is. A szárazság miatt nem tudtak termelni, nem tudják teljesíteni szerződéses kötelezettségeiket, ezért kell Háromszékről (is) vásárolniuk kukoricát – magyarázta a piac alakulását Orbán, hozzátéve: soha nem volt ilyen ára a szemes kukoricának, a megszokott kifizetés 40–50 bani között alakult eddig. Termés tekintetében 2020 gyengébb volt, mint 2019, de így is elérte a 9–10 tonnát.

Nyerő lesz-e idén is a kukorica? – kérdeztük a szakembert.

Orbán szerint sok tényezőt figyelembe kell venni. Elsősorban a háromszéki kukorica árát a déli megyék termése befolyásolja. Tavaly nagy volt a szárazság, de nem valószínű, hogy idén is így alakul. Azt sem lehet előrevetíteni, milyen lesz az időjárás nálunk. A kukorica most vonzó kultúrának tűnik. Nem nagy a termelési költség, a talaj előkészítése és a vetés után egyszer kell tápanyagot adagolni, majd gyomirtózni. Ez előnyös a gazdáknak, egyre növelik a kukoricás területeket, de ebben veszély is rejlik. Nem tartják be a vetésforgót, monokultúrában termesztik a kukoricát. Ez rossz döntés a kártevők szempontjából. Már megjelent az amerikai kukoricabogár (Diabrotica virgifera), és ennek pusztítása meglehetősen nehéz. A kukoricát virágzása előtt kellene permetezni, de ilyenkor a növények már meghaladják a kétméteres magasságot, lehetetlen elvégezni a hagyományos permetezést. Azt is figyelembe kell venni, hogy a kukoricát későre lehet betakarítani, így késik vagy el is marad az őszi szántás. Azt pedig tudjuk, hogy a nem megfelelő időben, tavasszal végzett szántás a következő kultúra hozamának rovására megy – magyarázta a tudnivalókat Orbán Miklós.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2535
szavazógép
2021-01-05: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Jó reggelt, Sepsiszék!

Sepsi vidéke, földje tele értékesített és értékesíthető gazdasági és szellemi kincsekkel, sokukról azonban megfeledkezünk. Pillantsunk rá a lepergett időszak gazdasági eredményeire, a megkezdett munkálatokra, de azokra is, melyeknek befejezése az új év első hónapjaira esedékes, illetve melyek egyelőre csak elképzelésekként léteznek. Sepsiszék falvaiban néztünk szét, és nem csak az eddigi megvalósításokat összegeztük, de a jobb évre, jövőre reményt adó terveket is.
2021-01-05: Gazdakör - :

Kútamnesztiára készülnek Magyarországon

Háromszéken az utóbbi időben nagyon sokan fúrt kutakból, meglévő ásott kutakból próbálják megoldani a kultúrák öntözését. Legtöbb esetben nem rendelkeznek engedéllyel, az ilyen irányú vízfelhasználás illegálisnak tekintett, büntethető is. Magyarországon sem áll másképp a helyzet, de ott lépéseket tesznek annak érdekében, hogy legalizálják a kutakból történő vízfelhasználást – erről írt a magro.hu.