Évértékelő az Osonónál

2021. január 8., péntek, Közélet

A koronavírus-járvány miatt 2020-ban az Osonó Színházműhely tevékenysége öt hónapra és két országra, magyarországi és romániai projektekre korlátozódott. A hosszú leállások ellenére azonban az önfenntartó társulatként működő csapat 124 kulturális-oktatási-szociális eseményt hozott létre közel két és fél ezer résztvevő számára, és 43 200 euróból gazdálkodott. Ennek több mint felét magyarországi, közel 30 százalékát romániai és 10 százalékát nemzetközi pályázati források teszik ki. A társulat előadásokból és képzésekből származó saját jövedelme az évi költségvetés 6 százaléka volt.

Az elmúlt év nagyrészt a képzésekről szólt, a társulat 92 műhelyfoglalkozás és 2 drámatábor által adott teret a fiatalok és felnőttek képzésének. Mindezek mellett 14 színházi előadást tartottak, amelyek után minden esetben interaktív közönségtalálkozóra került sor.

A vírushelyzet adta új kihívásokra válaszolva két filmet is készítettek a Magyarság Háza megbízásából: a nagykárolyi fiatal szerző, László István Lépjen, kérem! című egyfelvonásos drámájának tévészínházi változatát, valamint a József Attila szövegeiből létrehozott Nem vagyok, csak mások látnak című kísérleti versfilmet. Mindkét alkotás rendezője Fazakas Misi, technikai rendezője Mucha Oszkár volt.

A Fazakas Misi által rendezett Ahogyan a víz tükrözi az arcot című dokumentarista előadás túl van az 580. bemutatáson. A produkció októberben egy többállomásos romániai turnén vett részt, amely során hátrányos helyzetű fiatalok láthatták többek között olyan településeken, ahol még nem, vagy több évtizede nem járt színházi társulat.

Az Osonó tavalyi tevékenységének 60 százaléka magyarországi, 40 százaléka romániai helyszíneken zajlott. Folytatták a jó együttműködést a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolával, közösen szervezték immár nyolcadik éve a csoportvezető- és pedagógusképzést, a járványhelyzet miatt azonban elmaradt a szokásos interetnikai drámatábor és a Színjátékosok Találkozója is, amelyeket idén újra megszerveznének. Folytatódott a két évtizedre visszatekintő sikeres együttműködés a Plugor Sándor Művészeti Líceummal is, amelynek drámatagozatos diákjai több oktatási projektben és szakmai gyakorlaton vettek részt annak köszönhetően, hogy a színházműhely Regisztrált Tehetségpont és Európai Tehetségpont minősítéssel rendelkezik.

Az elmúlt év újabb eredményes együttműködéseket is hozott. A budapesti Magyarság Háza megbízásából több műhelyfoglalkozást tartottak, de el kellett halasztani a közös szervezés alatt lévő Kárpát-medencei Diákszínjátszó Fesztivált, amelynek második kiadására idén kerül sor. Egy másik fontos együttműködés a Gyulafehérvári Caritassal történt. Az Iránytű a munka világába elnevezésű, az EEA Norvég Alap, valamint a Renovabis és a német katolikusok által támogatott négyéves program a korai iskolaelhagyás csökkentését, a munkanélküli fiataloknak a munkapiacon való elhelyezkedését és a külföldre való elvándorlás visszaszorítását célozza meg Maros és Hargita megye településein. Fazakas Misi, a társulat vezetője több műhelyfoglalkozást tartott a celldömölki Soltis Lajos Színház stúdiósai számára is, ez az együttműködés pedig idén is folytatódik. Az év elején ugyanakkor elindították egy magyar–olasz koprodukció próbafolyamatát is, amelyet a járványhelyzet miatt egyelőre fel kellett függeszteni.

Az idei évet két pedagógusképzéssel kezdi az Osonó, aztán több ifjúsági program, márciusban pedig egy felnőttoktatást célzó Erasmus+ projekt vár a társulatra. Ugyanakkor tervben van egy osztálytermi és színházi előadás elkészítése is. József Attila írásait Mucha Oszkár fogja megszólaltatni a Nem vagyok, csak mások látnak című előadásban, amelynek rendezője Fazakas Misi. Mindezek mellett több nemzetközi és budapesti projektet is lebonyolít az Osonó Színházműhely, amely a továbbiakban is három kulcsszóra építi tevékenységét: színház, oktatás és szociális projektek. (nbs)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2090
szavazógép
2021-01-08: Kármentő - Kuti János:

A múlt év /1./

A pesszimisták mondhatják, hogy a 2020-as koronavírusos évnél – amelyik éppen most múlt ki – már rosszabb nem is lehet, de azért vannak optimisták, akik állítják, hogy az idei, a 2021-es lehet akár még rosszabb is. A múlt év elég jól kezdődött, de tudjuk, hogy minden jó, ha a vége jó, márpedig a tavalyi év vége rossz volt. Jóllehet, a koronavírus elleni védőoltás is megjelent a (látó)határon, sajnos, ennek beadása sokkal lassabban terjed, mit maga a járvány.
2021-01-08: Jegyzet - László Zsuzsa:

Csak

Kerültem már kilátástalannak tűnő helyzetbe jó párszor. Volt, amikor már majdnem feladtam, és aztán egyszer csak elkezdtek a helyükre kerülni a dolgok. Nem egyszer fogtam a fejem és nem tudtam, hogyan tovább.