Igényelhető a gázolaj-támogatás

2021. január 12., kedd, Gazdakör

Folyó év február 1-jéig iktathatják a jogosultak az október 1. – december 31. között (2020 negyedik negyedéve) mezőgazdasági célokra elfogyasztott gázolajra a támogatási kéréseket. A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) megyei hivatalaihoz az igénylést személyesen a gazda vagy általa meghatalmazott személy (a személyazonosságija felmutatása mellett) adhatja le – tudtuk meg az APIA közleményéből.

  • Az öntözésre használt gázolajra is kérhető támogatás
    Az öntözésre használt gázolajra is kérhető támogatás

A támogatás lényegében a gázolaj standard luxusadója és a csökkentett luxusadó közötti különbséget jelenti, pillanatnyilag az értéke 21 euró ezer liter gázolajra – az euró/lej árfolyam nyomán 1,52 lej literenként.

A növénytermesztési ágazatban a következő iratokat kell mellékelni a támogatás igénylésekor: az elhasznált gáz­olaj mennyiségét igazoló irat, az elhasznált gázolaj vásárlási számlái, nyugtái másolatban, személyazonossági és cégbejegyzési iratok másolata, ha módosultak az egységes támogatási kérés benyújtása óta, igazolás az agrárregiszterből a megművelt területekről, igazolás a megyei mezőgazdasági igazgatóságtól a nemes szőlősöket illetően, ha van változás az egységes támogatásigényléshez képest.

Az állattenyésztési szektorban a következő dokumentumokra van szükség: az elhasznált gázolaj összesítése, annak vásárlási számlái, nyugtái másolatban, az általánosan megvalósított, illetve átforgatott állatállománynál, szabadfoglalkozású állatorvos által láttamozott igazolás, állandó vagy időszakos méhészeti pontok helyszíni jóváhagyásának kérése másolatban, személyazonossági és cégbejegyzési iratok másolata, ha módosultak az egységes támogatási kérés benyújtási óta.

A talajfeljavítási munkálatokra elhasznált gázolaj esetében is igényelhető a támogatás. Itt a következő iratokat kell leadni: az öntözés során elhasznált gázolaj összmennyiségének igazolása, az elhasznált gázolaj vásárlási számlái, nyugtái másolatban, az elhasznált öntözővíz összmennyisége, az agrártárca 2015/1727-es rendeletének 11. melléklete szerint, az utólagos kiegészítésekkel és módosításokkal, a vízszolgáltató által kiállított számla, melyből kiderül az elhasznált vízmennyiség, az öntözött területek helyzete, kultúránként a támogatás igénylési időszakára vonatkoztatva, személyazonossági és cégbejegyzési iratok másolata, ha módosultak az egységes támogatási kérés benyújtása óta, bankszámla-igazolás, ha változás történt az egységes támogatásigénylés iktatása óta.

A támogatást igénylő gazda feladata, hogy minden iratra ráírja: megegyezik az eredetivel (conform cu originalul).

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 688
szavazógép
2021-01-12: Emlékezet - Kisgyörgy Zoltán:

Vargyasi emlékmentő

Van úgy, hogy csak szükségmegoldásnak tűnnek cintermeink kőtárai. Egy-egy ide mentett régi sírkő emlékeztet ugyan, de már elvesztette azt a szerepét, hogy mutassa is, hol nyugszanak porai annak a személyiségnek, akiknek már csak a nevét őrzi a porladni is kész homokkő.
2021-01-12: Gazdakör - Incze Péter:

Sokan kérték a biztosítás megtérítését

Az év végéig a vidékfejlesztési terv 17.1-es intézkedésénél 2574 pályázatot fizettek ki 5,7 millió euró értékben a tavaly letett pályázatoknál. Az intézkedés lényege, hogy a biztosítótársaságoknak kifizetett összeg egy részét az ügynökség visszatéríti a pályázónak.