Hat államtitkárt nevesített az RMDSZ

2021. január 13., szerda, Belföld

A Szövetségi Állandó Tanács tegnapi ülésén első körben hat minisztériumba nevesített államtitkárt. A listán két háromszéki is szerepel: Makkai Pétert a munkaügyi és szociális védelmi minisztériumba, Oltean Csongort az ifjúsági és sport tárcához jelölték államtitkárnak. Rajtuk kívül hasonló pozíciót szánnak Kallós Zoltánnak az oktatási, Demeter András Istvánnak a kulturális, Szép Róbertnek a környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti, illetve Hegedüs Csillának az európai alapok minisztériumánál.

  • Fotó: rmdsz.ro
    Fotó: rmdsz.ro

Makkai Péter 49 éves református lelkész, jelenleg Árkoson szolgál, a Sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány fogyatékkal élők, gyermekjóléti és családsegítő ágazatának igazgatója. Nevéhez fűződik az Írisz Ház – fogyatékkal élők számára létrehozott intézményrendszer –, a nappali foglalkoztató, védett műhelyek, speciális munkaközvetítő iroda, szociális vállalkozások, védett lakás, számos, fogyatékkal élők társadalmi elfogadását elősegítő helyi és nemzetközi rendezvény, valamint a Kovászna megyei, nehéz sorsú gyermekek délutáni oktatását és támogatását szolgáló programok kiépítése. Szociális érzékenysége hitbeli elkötelezettségéből és nagycsaládos hátteréből származik – áll az RMDSZ hírlevelében.

Oltean Csongor 32 éves, közgazdász. Medgyesen született, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem kereskedelem, turizmus és szolgáltatások gazdaságtana szakán végzett. Jelenleg Sepsiszentgyörgyön él. Több mint 12 éve tevékenykedik az ifjúsági szférában az RMDSZ partnerszervezeteiben: SMDSZ – Sepsiszentgyörgyi Magyar Diákszövetség, HÁRIT – Háromszéki Ifjúsági Tanács, jelenleg pedig a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnökeként. 2018 óta a MIÉRT javaslatára az RMDSZ ifjúsági ügyvezető alelnöke. Nagyon jó kapcsolatot ápol a román ifjúsági szervezetek vezetőivel (CTR – Consiliul Tineretului din România), illetve a román politikai pártok ifjúsági szervezeteivel, akikkel évek óta több közös projektben dolgozott együtt.

A további csatolt életrajzok szerint az oktatási államtitkárnak jelölt, 41 éves, földrajztanári végzettségű Kallós Zoltán több mint egy évtizeden át egy általános iskolát igazgatott, 2017-től Szatmár megyei főtanfelügyelő-helyettes, 2019-től a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége Szatmár megyei szervezetének elnöke.

A kulturális államtitkárnak jelölt, 51 éves Demeter András István színészi végzettségű, de emellett kulturális menedzsmentet és jogot is tanult. Tizenkét éven át igazgatta a Temesvári Csiky Gergely Színházat. 2005–2010 között a kulturális tárca igazgatójaként, majd államtitkáraként tevékenykedett, 2010 és 2012 között a Román Közszolgálati Rádió elnök-vezérigazgatója volt.

A környezetvédelmi államtitkárnak javasolt, 42 éves, geológus alapképzettségű Szép Róbert 2014-től 2019-ig a romániai Országos Környezetvédelmi Őrség főtitkárhelyettese volt, 2018-tól a Nemzeti Környezetvédelmi Kutatási és Fejlesztési Intézet vezető kutatója, valamint a Vadászati és Hegyvidéki Erőforrások Kutató és Fejlesztő Intézetének igazgatója és egyben vezető kutatója.

Az Európai Alapok Minisztériumába jelölt, 53 éves Hegedüs Csilla közgazdász végzettségű, jelenleg az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke és szóvivője. Korábban a kulturális minisztérium államtitkáraként, majd rövid ideig tárcavezetőjeként is tevékenykedett. 2012-től a brüsszeli központú Európai Örökség cím zsűritagja, 2020 márciusától a Budapesti Európa Stratégia Kutatóintézet (ESKI) kutatója.

Az RMDSZ közölte: a következő napokban újabb államtitkárjelölteket nevesít.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2536
szavazógép
2021-01-13: Belföld - :

Visszautasította a kitüntetést

A Colectiv című dokumentumfilm rendezője, Alexander Nanau visszautasított egy román állami kitüntetést az ellen tiltakozva, hogy a hatóságok nem támogatják kellően a koronavírus-járvány miatt „a csőd szélén” álló kulturális ágazatot.
2021-01-13: Világfigyelő - :

Szükségállapotot hirdettek Washingtonban

Donald Trump amerikai elnök hétfőn szükségállapotot rendelt el Washingtonban január 24-ig – közölte a Fehér Ház, miután a hatóságok biztonsági fenyegetésekre figyelmeztettek Joe Biden megválasztott elnök január 20-i beiktatása kapcsán.