Visszautasította a kitüntetést

2021. január 13., szerda, Belföld

A Colectiv című dokumentumfilm rendezője, Alexander Nanau visszautasított egy román állami kitüntetést az ellen tiltakozva, hogy a hatóságok nem támogatják kellően a koronavírus-járvány miatt „a csőd szélén” álló kulturális ágazatot.

  • Fotó: republica.ro
    Fotó: republica.ro

Nanaunak január 15-én, a román kultúra napja alkalmából kellett volna átvennie a kulturális érdemrend díjat Klaus Iohannis államelnöktől, a rendező azonban tegnap közölte, hogy nem veheti át az elismerést, hiszen a román kultúra példa nélküli válságban van, és az alkotók hiába javasoltak többször is megoldásokat a hatóságoknak az ágazat megmentése érdekében, ezek nem valósultak meg. Nanau szerint ilyen körülmények között „cinikus” döntés jelképesen kitüntetni a kultúrát. A rendező nyílt levelében kitért a román filmipar válságára is. Szerinte a hatóságok március óta ezt csak mélyítették tétlenségükkel, így az ágazat intézményei a „klinikai halál” állapotába kerültek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2534
szavazógép
2021-01-13: Belföld - :

Befagyasztják a közalkalmazotti béreket

A Cotroceni-palotában tartott tegnapi sajtótájékoztatóján Klaus Iohannis államfő rámutatott: helyénvalónak tartja a közalkalmazotti bérek befagyasztására vonatkozó döntést, tekintettel arra, hogy a koronavírus-járvány miatt válságban van a gazdaság, kevesebb pénz van az államkasszában.
2021-01-13: Belföld - :

Hat államtitkárt nevesített az RMDSZ

A Szövetségi Állandó Tanács tegnapi ülésén első körben hat minisztériumba nevesített államtitkárt. A listán két háromszéki is szerepel: Makkai Pétert a munkaügyi és szociális védelmi minisztériumba, Oltean Csongort az ifjúsági és sport tárcához jelölték államtitkárnak. Rajtuk kívül hasonló pozíciót szánnak Kallós Zoltánnak az oktatási, Demeter András Istvánnak a kulturális, Szép Róbertnek a környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti, illetve Hegedüs Csillának az európai alapok minisztériumánál.