Oltási botrány OlaszországbanEgyenlőbbek az egyenlőknél

2021. január 13., szerda, Világfigyelő

Az olasz csendőrség mintegy százezer eddig beadott oltás miatt indított vizsgálatot azzal a gyanúval, hogy ezeket az adagokat „soron kívüli” személyek kapták meg – értesült a La Repubblica napilap tegnap.

  • Megérkezett az amerikai Moderna vakcina első szállítmánya Olaszországba is. Fotó: MTI EPA
    Megérkezett az amerikai Moderna vakcina első szállítmánya Olaszországba is. Fotó: MTI EPA

Az egészségügyi minisztérium honlapjának adatai szerint a beadott több mint 718 ezer dózisból félmilliót orvosok és ápolók kaptak meg, 47 ezret pedig az idősotthonok lakói, akik egyaránt prioritást élveznek az oltási kampányban. A számsorokban azonban további több mint 96 ezer beoltott személy szerepel, akiket a tárca az „egyéb” kategóriába sorolt be, mivel nem tartoznak szorosan az egészségügyi ágazathoz. Köztük lehetnek például kórházak irodai alkalmazottjai, a kórházi menzákon dolgozók, valamint a takarító és karbantartó személyzet is. Az olasz csendőrség közegészségügyért felelős egysége (NAS) szerint azonban könnyen elképzelhető, hogy az ebben a kategóriában beoltottak között az oltásra nem jogosult személyek is lehetnek.

A „soron kívül” beadott dózisokat a La Repubblica értesülései szerint egészségügyi dolgozók rokonai és barátai, orvosfeleségek, valamint helyi politikusok kaphatták meg. Ezt megerősíteni látszik, hogy a hatósági adatok szerint a déli Campania tartományban beadott több mint 68 ezer oltásból több mint tízezret „barátok barátai” kaptak meg.

Az újság szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy amikor az egyik nápolyi kórház előtt az orvosok hosszú sorokban álltak az oltásért, közöttük valójában mások is voltak, például a város ismert ügyvédei, vállalkozói és a rokonaik is, még az idősebb nagynéniket is beprotezsálták.

A közép-olaszországi Marche régióból is érdekes adatok érkeztek. Itt az idősotthonok lakói közül 145-en kaptak oltást, miközben teljesen kívülállókból 1834-en oltatták be magukat.

Szicíliában pedig egy férfi arról számolt be, hogy neki a közeli kórház ismerős orvosa szólt, hogy soron kívül részesülhet oltásban. Elképzelhető, hogy a jelenség azt is megmagyarázza, hogy egyes térségek miért fogytak ki a számításokhoz képest korábban az oltóanyagból hétfőre.

Olaszországba is tegnap érkezett meg az amerikai Moderna első, 47 ezer adagos szállítmánya, amely a Brenner-hágón keresztül lépte át a határt, majd a római Spallazani járványkórházba vitték szétosztásra. Róma március végéig 1,3 millió dózist vár még a Moderna oltóanyagából, és több mint 8 millió adagot a Pfizer-BioNTech vakcinából.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2533
szavazógép
2021-01-13: Világfigyelő - :

Szükségállapotot hirdettek Washingtonban

Donald Trump amerikai elnök hétfőn szükségállapotot rendelt el Washingtonban január 24-ig – közölte a Fehér Ház, miután a hatóságok biztonsági fenyegetésekre figyelmeztettek Joe Biden megválasztott elnök január 20-i beiktatása kapcsán.
2021-01-13: Világfigyelő - :

Még a szendvicseket is átvizsgálják (Brexit)

„Mindent elkobzunk – üdvözlöm a Brexitben, uram” – mondta az egyik holland határőr a brit kamionsofőrnek, miközben épp az uzsonnáját szedte darabokra. Komoly indulatokat váltott ki Nagy-Britanniában az a felvétel, amelyen holland határőrök nevetve foglalják le egy brit kamionsofőr szendvicséből a sonkát – írta a Daily Mail.