BrexitMég a szendvicseket is átvizsgálják

2021. január 13., szerda, Világfigyelő

„Mindent elkobzunk – üdvözlöm a Brexitben, uram” – mondta az egyik holland határőr a brit kamionsofőrnek, miközben épp az uzsonnáját szedte darabokra. Komoly indulatokat váltott ki Nagy-Britanniában az a felvétel, amelyen holland határőrök nevetve foglalják le egy brit kamionsofőr szendvicséből a sonkát – írta a Daily Mail.

  • Fotó: EPA
    Fotó: EPA

„Üdvözlöm a Brexitben, uram” – mondta az egyik rendőr gúnyosan, miközben a pórul járt férfi azért aggódott, hogy legalább a kenyeret megtarthassa elemózsiának.
Az Európai Unió szabályai értelmében unión kívüli országokból húst, húskészítményeket, tejet vagy tejtermékeket „személyes fogyasztásra” nem lehet behozni a határon, és mivel Nagy-Britannia január 1-jén kilépett az unióból, a szabályok már érvényesek az átkelő britekre.

Az eset megbotránkoztatta a kilépéspárti brit politikusokat, akik szerint állampolgáraikon próbálják „leverni” a kilépés okozta frusztrációt. Andrew Bridgen, a Brexit egyik vezető parlamenti képviselője a határőrök szigorú álláspontját az újonnan bevezetett szabályok iránt „szánalmas szőrszálhasogatásnak” minősítette. „Ahogyan azt a hollandokat is beleértve mindenki tudja az EU-ban, mi a legmagasabb szintű élelmiszer-előírásokat alkalmazzuk Európában” – fogalmazott.

Mark Francois, a brit parlament európai kutatócsoportjának elnöke szerint az Európai Unió mindig is aggódott amiatt, hogy az EU-n kívüli dinamikus, szabadkereskedelmi Egyesült Királyság „végül megeszi az ebédjét a világpiacon”. „Ezért most azzal állnak bosszút, hogy megpróbálják a kamionosaink ebédjét ellopni! Igazán szánalmas” – mondta a politikus.

Komoly élelmiszer-ellátási problémák merültek fel azóta, hogy az Egyesült Királyság 2021. január 1-jén hivatalosan is kilépett az EU-ból. A brit bevásárlóközpontok gyümölcs- és zöldségpolcai üresen állnak, mivel a kikötőkben a Brexit bürokráciája erősen korlátozza az ellátást. A saláta, a karfiol, a narancs, az eper, a málna és az áfonya is azon termékek közé tartozik, amelyeket a Tesco kifogyott termékként tüntet fel a weboldalán.

Az Egyesült Királyság vezető élelmiszeripari vállalatai közül többen is rámutattak a Brexit kereskedelmi megállapodásában rögzített „származási szabályok” bonyolultságára.

A kilépéssel kapcsolatos szállítmányozási problémák egyébként kétirányúak. John Shirley fuvarozási szakértő szerint megkezdődött a káosz. „A bürokrácia miatt a legegyszerűbb áruszállítás megszervezése is szinte lehetetlenné vált az EU-ba” – fogalmazott.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2537
szavazógép
2021-01-13: Világfigyelő - :

Egyenlőbbek az egyenlőknél (Oltási botrány Olaszországban)

Az olasz csendőrség mintegy százezer eddig beadott oltás miatt indított vizsgálatot azzal a gyanúval, hogy ezeket az adagokat „soron kívüli” személyek kapták meg – értesült a La Repubblica napilap tegnap.
2021-01-13: Világfigyelő - :

Idén még nem lesz nyájimmunitás (Egészségügyi Világszervezet)

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint ebben az évben még a vakcinákkal sem lehet elérni a nyájimmunitást – írja a CNN.