Ferenc pápa intézményesítette a nők liturgikus szolgálatát

2021. január 13., szerda, Világfigyelő

Az eddig többnyire férfiaknak fenntartott liturgikus szolgálatokat a nők számára is intézményesítette Ferenc pápa a kánonjog saját kezdeményezésű módosításával, amelyet az egyházfő hétfőn jelentett be.

  • Ferenc pápa. Fotó: AFP /  Vincenzo Pinto
    Ferenc pápa. Fotó: AFP / Vincenzo Pinto

Ferenc pápa a kánonjog 230. cikkének egyetlen paragrafusát változtatta meg, intézményesítve a világi nők részvételét a lektori és akolitusi szolgálatban. Liturgikus szolgálatokról van szó: a pápai intézkedéssel a nők a liturgikus összejövetelek alkalmával szentírási szakaszokat olvashatnak fel, valamint a papnak vagy diakónusnak segítséget nyújthatnak az oltárszolgálatban.

A kánonjog szövegében eddig csak férfiak szerepeltek, de a gyakorlatban püspöki engedéllyel a nők is végezhettek liturgikus szolgálatot. A jogi módosítással a nők liturgikus szolgálatvégzését az egyház egészében stabilan és intézményesen bevezették – hangoztatta Angelo Lameri atya, a római Pápai Lateráni Egyetem liturgia professzora a sajtónak továbbított magyarázatában.

Úgy vélte, hogy a pápai intézkedés a hetvenes években kezdődött hosszú folyamat eredménye. Hozzátette, hogy a nők liturgikus szolgálatának lefektetését nem lehet egyszerűen azzal elintézni, hogy a pápa „előléptette” a nőket, de nem is jelent nyitást a nők diakónusi vagy papi szolgálata felé. Az intézkedés a világiak szerepének elismerése és megbecsülése az egyházban – szögezte le Angelo Lameri.

A nők liturgikus szolgálatvégzésének jelentőségére az Amazonas térségéről 2019-ben tartott püspöki szinódus mutatott rá, megoldást sürgetve a rendkívüli paphiánnyal küzdő egyházmegyékben.

A kánonjogi módosítást Ferenc pápa úgynevezett motu proprio, vagyis saját kezdeményezésre kiadott dokumentummal rendelte el. Ferenc pápa levelet is mellékelt hozzá Luis Ladaria Ferrer bíborosnak, a Hittani Kongregáció prefektusának, teológiai szempontból is indokolva döntését.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2536
szavazógép
2021-01-13: Világfigyelő - :

Idén még nem lesz nyájimmunitás (Egészségügyi Világszervezet)

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint ebben az évben még a vakcinákkal sem lehet elérni a nyájimmunitást – írja a CNN.
2021-01-13: Máról holnapra - Nagy D. István:

Fogjuk meg és vigyétek

Lassan nincs olyan intézkedés, folyamat ebben az országban, amelynek kapcsán ne bukna ki valamilyen, az államigazgatást hosszú évek óta gyötrő gyermekbetegség. Ezek közül az egyik a fogjuk meg és vigyétek döntéshozatal, ami gyakran előkelő helyen áll, és nagyjából mindenik kormány – politikai színezettől függetlenül – esetében találkozhatunk vele.