Tüntettek az egészségügyi alkalmazottakTisztességes, jogszerű bérezést követelnek

2021. január 13., szerda, Közélet

Egyórás sztrájkőrséget szervezett tegnap délben Sepsiszentgyörgyön az egészségügyi dolgozókat tömörítő Sanitas szakszervezet megyei kirendeltsége. A kormánybiztosi hivatal épülete előtt mintegy hetven háromszéki szakszervezeti tag követelt tisztességes és jogszerű bérezést.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Gyakran ismétlődő füttyszó és sziréna hangja nyomatékosította a megyei egészségügyi és szociális intézményekben dolgozó küldöttek követeléseit, melyeket hangosbemondón olvasott fel Vasile Neagovici szakszervezeti bizalmi. Felidézte, a kormány az óév utolsó napján döntött arról, hogy január elsejétől befagyasztja a közalkalmazotti béreket, a döntés hátrányosan érinti az egészségügyben, szociális ellátásban dolgozók bizonyos kategóriáit is. Nehezményezte, hogy e kulcsfontosságú kérdésben konzultáció nélkül született határozat. Az egészségügyben, szociális ellátásban dolgozók mindannyian méltó bánásmódot érdemelnek, de az ápolóknak, takarítóknak és más, alacsony jövedelmű alkalmazottaknak is joguk van a törvények szavatolta korrekt bérezéshez – mondta. „Elegünk van a be nem tartott ígéretekből”, „szégyen, szégyen” – kiabálták egyebek mellett a megmozdulás résztvevői.

Vasile Neagovici arra emlékeztette a kormány helyi képviselőjét, hogy 11 hónapon át egy eddig előzmény nélküli helyzetben biztosították a kórházak és szociális intézmények megfelelő működését, sőt, utóbbiak munkatársai arra kényszerültek, hogy 14 napra beköltözzenek az ellátottakhoz, míg a kórházakban sokan túlóráztak, megfelelő ellátást biztosítva a betegeknek, fertőzötteknek. Azt is kiemelte, hogy az anyagi követelések mellett a minimális munkakörülmények és a személyes felszerelések biztosítására egyaránt igényt tartanak. Kifogásolta ugyanakkor, hogy a különféle pótlékokat a három évvel ezelőtti fizetések alapján kapják a rendszerben dolgozók. Azt várják a kormánytól, hogy bírálja felül a bérek befagyasztására vonatkozó döntését, „31 év után nem vagyunk hajlandóak tovább várni!” – nyomatékosított a szakszervezeti elnök.  Sepsiszentgyörgyhöz hasonlóan az ország többi megyéjében is tiltakozó megmozdulást szerveztek tegnap az egészségügyi dolgozók, betegellátásban és idősgondozásban tevékenykedő szervezetek képviselői, s mint az a háromszéki sztrájkőrségen elhangzott, ez csupán az első lépés volt a tervezett akciókból, melyek célja, hogy jobb belátásra bírják a nemrég hivatalába lépett kormányt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2533
szavazógép
2021-01-13: Máról holnapra - Nagy D. István:

Fogjuk meg és vigyétek

Lassan nincs olyan intézkedés, folyamat ebben az országban, amelynek kapcsán ne bukna ki valamilyen, az államigazgatást hosszú évek óta gyötrő gyermekbetegség. Ezek közül az egyik a fogjuk meg és vigyétek döntéshozatal, ami gyakran előkelő helyen áll, és nagyjából mindenik kormány – politikai színezettől függetlenül – esetében találkozhatunk vele.
2021-01-13: Közélet - Nagy D. István:

Többévnyi előnnyel indul Háromszék (Biológiailag lebomló hulladék)

Idén január elsejétől Romániában kötelezővé vált a biológiailag lebomló hulladékok komposztálással történő feldolgozása, esetleg újrahasznosítása. A témában Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Ambrus József, a megyei hulladékgazdálkodási egyesület igazgatója tartott tájékoztatót a lécfalvi hulladékkezelési központnál, ahol kiderült: Háromszéken már közel három éve elindították a törvény által kötelezővé tett eljárást, melynek eredményeképp 2018 óta folyamatosan nőtt a külön gyűjtött és a lécfalvi létesítményben feldolgozott lebomló hulladék mennyisége.