Nem törvénytelen, mégsem lesz negyvenszázalékos nyugdíjemelés

2021. január 13., szerda, Belföld

Az alkotmánybíróság elutasította a kormány óvását és megállapította, hogy megfelel az alaptörvénynek a nyugdíjpont értékét 40 százalékkal emelő törvény. Azonban a miniszterelnök kijelentette: Románia idén sem engedheti meg magának a negyvenszázalékos nyugdíjemelést, tehát a nyugdíjak a jelenlegi kormány által felvállalt ütemterv szerint nőnek majd. Raluca Turcan munkaügyi miniszter ez ügyben azt nyilatkozta, hogy egyik legfontosabb feladatának tartja, hogy méltányosságot teremtsen a nyugdíjrendszerben.

A kabinet október közepén kért alkotmánybírósági kontrollt a költségvetés-kiigazításról szóló, 2020/135-ös és 136-os sürgősségi rendeletet jóváhagyó törvényről, hangsúlyozva, hogy a jogszabály elfogadásakor a parlament figyelmen kívül hagyta a kiszámíthatóság elvét, illetve az állami költségvetés és általában a gazdasági helyzet alakulásának kilátásait, veszélyeztetve a jogbiztonságot. Rámutattak, hogy a nyugdíjpont 1775 lejre emelése, illetve a tanárok bérének növelése – ahogyan azt a kifogásolt törvény előírja – a bruttó hazai termék 1,06 százalékának megfelelő 11,2 milliárd lejes terhet róna a költségvetésre 2020-ban, 2021-ben pedig 34,3 milliárd lejt emésztene fel (ami a GDP 3,05 százaléka), miközben az idei államháztartás hiánya az első hat hónap után 45,17 milliárd lej volt. Jelen helyzetben a parlamentnek a deficit korrekciójához kellene hozzájárulnia, de ennek ellenkezőjét teszi.

Az alkotmánybíróság azonban elutasította a kormány óvását, és megállapította, hogy a nyugdíjpont értékét 40 százalékkal emelő törvény megfelel az alaptörvénynek. Florin Cîţu kormányfő az alkotmánybíróság döntésére így reagált: „Románia ezt nem engedhette meg magának tavaly, és nem engedheti meg magának 2021-ben sem.” Hozzátette, hogy a szóban forgó jogszabály most az államfőhöz kerül, aki vagy visszaküldi a parlamentnek újbóli megfontolásra vagy kihirdeti. „Majd meglátjuk, melyik változat mellett dönt. A kormánykoalíció már felvállalt egy nyugdíjemelési ütemtervet. Növelni fogjuk a nyugdíjakat, de az általunk megszabott ütemterv szerint” – fogalmazott.

Raluca Turcan munkaügyi miniszter a Digi24-nek azt nyilatkozta, hogy a Romániában kapott legmagasabb nyugdíj jóval meghaladja a 78 ezer lejt, de ennek járulékai alig több mint 5000 lejes nyugdíjat fedeznek. „Munkaügyi miniszteri megbízatásomat mindenekelőtt az fogja meghatározni, hogy méltányosság legyen a nyugdíjrendszerben. Nem alhatok jól éjszaka abban a tudatban, hogy Romániában jelenleg vannak olyan nyugdíjasok, akik havonta 78 634 lejt keresnek, melynek járulékai csupán 5205 lejes nyugdíjat fedeznek, tehát 73 429 lejt olyan kritériumok alapján ítéltek oda, melyre csakis az SZDP által hozott törvények adhatnak lehetőséget” – fogalmazott Turcan. A munkaügyi miniszter hozzátette, hogy vannak 41 ezer, 50 ezer, valamint 18 ezer lejes havi nyugdíjak, de 900 ezer olyan román ember is van, akiknek csupán havi 800 lej a jövedelmük.

„Ez Románia valósága, és ez a valóság nem folytatható a végtelenségig. A világ ujjal mutogat ránk, és vannak olyan emberek, akik meghalnak azt remélve, hogy elérik a román társadalom szempontjából méltányos, a hozzájárulásukat tükröző nyugdíjat. A megoldást le fogjuk tenni az asztalra. Jelenleg ezen dolgozunk” – mondta a miniszter.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2537
szavazógép
2021-01-13: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Kedvező fejlemény az úz-völgyi perek egyikében (Mikó Imre Jogvédelmi szolgálat)

Pert nyert a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat (MIJSZ) az Úz-völgyében történtek kapcsán kezdeményezett három jogvita egyikében – számolt be szerdai sajtótájékoztatóján Benkő Erika. A szolgálat vezetője szerint a decemberi döntés nyomán az ügyészségnek tovább kell vizsgálódnia a temetőrongálás kapcsán indított ügyben.
2021-01-14: Elhalálozás - :

Elhalálozás