Párizs visszakapja a Champs-Élysées-t

2021. január 14., csütörtök, Magazin

A 2024-es párizsi olimpia után megújul a Champs-Élysées – jelentette be Párizs főpolgármestere. A 250 millió euróból megvalósuló beruházásról Anne Hidalgo felidézte, hogy a terveket már tavaly bemutatták a helyi önkormányzatok és üzleti vállalkozások vezetőinek. Az elképzelés szerint a Párizs belvárosát átszelő 1,9 kilométeres sugárútból különleges kertet varázsolnak.

A Champs-Élysées Bizottság 2018 óta kampányol a sugárút újratervezéséért és megújításáért. Mint rámutattak, a legendás sugárút az elmúlt harminc évben elvesztette csillogását, a párizsiak is elfordultak tőle, ráadásul egymás után sújtották a gazdasági és egészségügyi válságok, sztrájkok – emlékeztetett a The Guardian cikke.

„Gyakran nevezik a világ legszebb sugárútjának, de mi, akik nap mint nap itt dolgozunk, már nem vagyunk olyan biztosak ebben” – mondta tavaly Jean-Noël Reinhardt, a bizottság elnöke. Hozzátette, hogy miközben egyre több látogató halad végig rajta, és üzleti vállalkozások harcolnak azért, hogy megvessék ott a lábukat, a franciák számára megkopottnak tűnik.

A bizottság nyilvános konzultáció­val mérte fel a változtatással kapcsolatos igényeket. A tervek szerint a járműforgalom helyét a felére szorítanák vissza, az út nagy részét átadnák a gyalogosforgalomnak és zöld területeknek, a levegő minőségét javítandó pedig fasorokat ültetnének.

A Champs-Élysées eredetileg mocsaras, konyhakertes terület volt. A nevét a görög mitológia mennyországáról, az elíziumi mezőkről kapta.

André Le Notre, a Napkirály, XIV. Lajos kertésze tervezte meg először a fasorokkal szegélyezett széles sétányt, amely a Grand Cours nevet kapta. 1709-ben keresztelték át Champs-Élysées-re, amikor kibővítették, és az évszázad végére népszerű sétaútvonal és piknikhely lett belőle.

Manapság kávézóiról és áruházairól híres, több luxus autómárka bemutatóterme is a sugárúton nyílt meg. Hagyományosan évente ad helyet annak a nagyszabású katonai parádénak is, amelyet a Bastille ostromára emlékezve tartanak.

A koronavírus-járvány előtt Phillippe Chiambaretta sztárépítész, akinek irodája a felújítás tervein dolgozott, elmondta, hogy naponta mintegy százezer gyalogos fordult meg a sugárúton, közülük 72 százalék turista volt, 22 százalékuk pedig ott dolgozott. A nyolc­sávos sugárúton óránként háromezer jármű halad át, ami miatt a környék levegője nagyon szennyezett. Chiambaretta hangsúlyozta, hogy a szennyezett levegőjű, autókkal zsúfolt, nagy idegenforgalmú kereskedelmi központot környezettudatos, vonzó és befogadó környékké kell változtatni.

A megújulás a híres Concorde teret, Párizs legnagyobb terét is érinti, amely a sugárút délkeleti végénél helyezkedik el. Átalakítását még a 2024-es olimpia előtt be akarják fejezni. A Champs-Élysées átalakulása a tervek szerint 2030-ra fejeződhet be.

Párizs főpolgármestere arról is beszélt, hogy a francia főváros más részein is előkészületben vannak felújítási tervek: a város szívében álló Eiffel-torony környékét is különleges parkká szeretnék változtatni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 346
szavazógép
2021-01-14: Magazin - :

Téli sör melegebb napokra… (Sörcsap – a székely sörkalauz)

Az Albacher Winter román téli sör, amelyet a Borszék ásványvizet is palackozó részvénytársaság dobott piacra valamikor az elmúlt évtized során. Reklám­szlogenje szerint az Albacher Winter szebbé teszi a telet... 
2021-01-14: Család - :

Fényképeken rögzített magánéletünk (1.)

A szülők nagyobb része szereti megörökíteni gyermekeik fejlődésének fontosabb mozzanatait – sőt, még ennél is többet. A szakemberek azonban figyelmeztetnek: annyi fotót készíthetünk a gyermekeinkről, amennyit csak akarunk, de az egészséges fejlődésük és biztonságuk érdekében nem mindegy, hogy mit kezdünk a róluk készült felvételekkel.