Hatéves az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi EgyesületIdén két világkongresszusra készül

2021. január 14., csütörtök, Történelmünk

Hivatalos bejegyzésének hatodik évfordulóját ünnepli január közepén a sepsiszentgyörgyi székhelyű Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület, s ez alkalmat ad a visszatekintésre. Igen mozgalmas első öt év után a tavalyi esztendőre árnyékot vetett a koronavírus-világjárvány, ám Vörösmarty Szózatát parafrazálva, tevékenységei megfogyva bár, de a szervezet morálja törve nem, bizakodóan néz a jövő elé – áll az egyesület közleményében.

Jól kezdődött a 2020-as esztendő. A spanyolországi szervezésű 34. Genealógiai és Címertani Világkongresszus tudományos tanácsa elfogadta az Egyesület elnökének jelentkezését, és műsorára tűzte dr. Szekeres Attila István A kora újkori Erdély társadalmi felépítésének címertani megjelenítése című előadását. A tavaly októberre tervezett madridi kongresszust előbb áprilisra, majd idén októberre halasztották.

Az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület sikeres korábbi nemzetközi szerepléseken van túl. Elnöke előadással részt vett a 32. és 33. Genealógiai és Címertani Világkongresszuson 2016-ban Glasgow-ban, illetve 2018-ban a franciaországi Arrasban, a 27. Zászlótudományi Világkongresszuson 2017-ben Londonban, 2018-ban a lengyelországi Cieszynben a 4. Európai Címer- és Zászlótudományi Konferencián, 2019-ben Varsóban a Nemzetközi Genealógiai Akadémia 11. tudományos kollokviumán. 2019-ben az egyesület a Genealógiai és Heraldikai Világszövetség tagjává vált. Az egyesület elnökét 2017-ben a Nemzetközi Címertani Akadémia levelező tagjává választották.

2020-ban két – járványhelyzet miatt meghiúsult – pályázatot is nyert az egyesület, egyiket nemzetközi címertani konferencia szervezésére. A Trianon utáni jelképváltoztatások című konferencia jeles meghívottja Körmendi Tamás, a Nemzetközi Címertani Akadémia tagja volt.

Február 14-én Erdély címerének századai címmel tartott előadást az elnök Csíkszeredában a városháza dísztermében A honfoglalás előttől az Európai Unió utánig előadás-sorozat keretében. Február 11-én a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeumban megnyitotta a Ha én zászló volnék... című, a budapesti Magyarság Háza adományaként a zabolai Csángó Néprajzi Múzeum gyűjteményének részét képező magyar történelmi zászlók rekonstrukcióit felsorakoztató kiállítást. Az élő megnyitó és bemutató után két online tárlatvezetést tartott az elnök két nemzeti ünnepünk alkalmával: március 15-én a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban, majd augusztus 20-án a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban.

Az Egyesület elnöke online előadást tartott a Moldovai Köztársaságban szervezett 14. Heraldikai Szimpóziumon, melynek ünnepélyes megnyitóján Heraldikai Érdemkereszt­tel tüntették ki Szekeres Attila Istvánt.

Az idei év két legkiemelkedőbb terve előadással való részvétel a soros Zászlótudományi Világkongresszuson és az elhalasztott Genealógiai és Címertani Világkongresszuson. (m. i.)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4439
szavazógép
2021-01-14: Történelmünk - :

720 éve hunyt el az utolsó Árpád-házi király (1301. január 14. )

Ma 720 éve, 1301. január 14-én hunyt el III. András (1265–1301), Magyarország utolsó Árpád-házi királya (ur. 1290–1301), akit 1290. július 23-án koronáztak meg. II. András király unokája, Utószülött István herceg egyetlen fia, a Velencében nevelkedett „utolsó aranyágacska” uralkodását a trónkövetelők és a megnövekedett hatalmú bárók elleni harc töltötte ki, korai halála zűrzavaros állapotot idézett elő Magyarországon. Életútját és uralkodásának történetét Tarján M. Tamás Az utolsó Árpád-házi uralkodó koronázása című, a Rubinconban megjelent anyagának felhasználásával mutatjuk be mai Történelmünk rovatunkban.
2021-01-14: Történelmünk - :

A doni katasztrófa

1943. január 12-én kezdődött a magyar királyi 2. honvéd hadsereg súlyos áldozatokkal járó visszavonulása a Don-kanyarból, amely a „voronyezsi” vagy a „doni katasztrófaként” ismeretes.