A doni katasztrófa

2021. január 14., csütörtök, Történelmünk

1943. január 12-én kezdődött a magyar királyi 2. honvéd hadsereg súlyos áldozatokkal járó visszavonulása a Don-kanyarból, amely a „voronyezsi” vagy a „doni katasztrófaként” ismeretes.

  • Grafika: tortenelemtanulas.blog.hu
    Grafika: tortenelemtanulas.blog.hu

A keleti hadszíntérre közel 207 ezer fős hadsereget küldtek. A sorállomány 20 százaléka volt tényleges szolgálati idejét teljesítő honvéd, a fennmaradó hányadot a 30–45 év közötti korosztályok tartalékos állománya adta. A sztálingrádi hadművelet részeként 1943. január 12-én indult meg a szovjet „gőzhenger” a magyar arcvonalszakaszon. Január 14-én a helyzet tovább súlyosbodott. Három hadosztály és kb. 100 harckocsi intézett támadást a hídfő előtti állásokat védő négy magyar zászlóalj ellen, mely tíz óra leforgása alatt elveszítette harcoló állományának 70 százalékát és tüzérségének 100 százalékát! A hőmérő higanyszála lassanként mínusz 46 fok alá süllyedt, s ekkor már az állásaikból kivetett honvédek elsősorban azért harcoltak, hogy éjszakára legyen fedél a fejük felett.

A III. és IV. hadtest katonái kilátástalan harcot folytattak már január 12-étől, de a VII. hadtest honvédjei még állásaikban tartottak ki, végül január 17-én a kora reggeli órákban megkezdhették a visszavonulást. A III. hadtest szovjet nyomásra elszakadt a magyar zömtől, s a német 2. hadsereg utóvédjeként harcolt 1943. február 1-jéig, amikor is a hadtest parancsnoka, gróf Stomm Marcel altábornagy – a magyar hadtörténelemben példátlan módon – feloszlatta és sorsára hagyta a reá bízott katonák tízezreit.

A III. hadtest részei harccsoportokba verődve kicsúsztak a szovjet gyűrűből, s csakúgy, mint a VII. hadtest részei, végül beérkeztek 1943. február elején a magyar gyülekezési körzetbe, Kijev környékére.

A harcok alatt a sebesült honvédek többsége is elesett. A 2. hadsereg személyi vesztesége 1943. január–február folyamán kb. 50 ezer hősi halott, 50 ezer sebesült és 27–28 ezer hadifogoly, vagyis közel 127–128 ezer fő volt. A nehézfegyverzet 100 százaléka elpusztult, a teljes anyagi veszteség közel 70 százalékos volt. A magyar 2. hadsereg maradványai 1943. április 24. és május 30. között tértek haza Magyarországra. (Babucs Zoltán nyomán)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4439
szavazógép
2021-01-14: Történelmünk - :

Idén két világkongresszusra készül (Hatéves az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület)

Hivatalos bejegyzésének hatodik évfordulóját ünnepli január közepén a sepsiszentgyörgyi székhelyű Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület, s ez alkalmat ad a visszatekintésre. Igen mozgalmas első öt év után a tavalyi esztendőre árnyékot vetett a koronavírus-világjárvány, ám Vörösmarty Szózatát parafrazálva, tevékenységei megfogyva bár, de a szervezet morálja törve nem, bizakodóan néz a jövő elé – áll az egyesület közleményében.
2021-01-14: Világfigyelő - :

Szigorítja a belépést Ausztria

A koronavírus-járvány megfékezését célzó intézkedések részeként január 15-től, péntektől kötelező előzetes elektronikus regisztrációval lehet csak belépni Ausztriába – áll az osztrák egészségügyi minisztérium közleményében.