Igazi vitaminbomba - ez a grapefruit! /X/

2021. január 14., csütörtök, Életmód

A külseje akár a narancs, a belseje élénk rózsaszín, az íze pedig jellegzetesen savanykás-kesernyés… bizony, ez csak a grapefruit lehet! Hazánkban nem túl elterjedt a fogyasztása, pedig rendkívül egészséges gyümölcsről van szó, mely teli van vitaminokkal és hasznos tápanyagokkal. Aki még nem ismeri, annak ideje megismernie, aki pedig már fogyasztotta, annak érdemes rendszeresítenie ezt a jó szokást! Felcsigázásképp nézzünk meg pár érdekes tényt a grapefruittal kapcsolatban!

Honnan származik?

A grapefruit története néhány más gyümölccsel ellentétben nem veszik tova az idő homályába, ugyanis csak az 1700-as években fedezték fel, mégpedig nem is akárhol! A hazája az egzotikus Karib-térség egyik szigete, Barbados, ahol a “hét csoda” között tartják számon. Az elnevezése azonban jamaicai gazdálkodóktól ered, tükörfordításban pedig “szőlőgyümölcsöt” jelent. A legenda szerint ezt a nevet azért kapta, mert a fán a gyümölcsök pont úgy helyezkednek el, mint a szőlőfürtön a szemek.

Hol termesztik?

A grapefruit fája igen magasra, akár 25-30 méteresre is megnőhet, és elsősorban a szubtrópusi éghajlatot kedveli. Ezért a világ grapefruit termésének nagy része Floridában és Texasban terem; ez utóbbiban ráadásul létezik egy speciális típusa, a Texas Red Grapefruit, ami az állam hivatalos gyümölcse.

A gyümölcsök leszüretelése többnyire még ma is kézzel történik, hogy elkerüljék a sérülést - emiatt is árulják drágán azokban az országokban, ahol nem terem meg.

Milyen tápanyagok találhatóak benne?

A grapefruit meglehetősen lédús gyümölcs, közel 75%-át folyadék alkotja, így nem csak ételként, hanem frissen facsart gyümölcsléként is tökéletes választás, hiszen frissít, és csillapítja a szomjúságot. Főleg, hogy magas a C-vitamin tartalma, emellett pedig található még benne A-vitamin, illetve kisebb mennyiségben magnézium, kalcium, E-vitamin, riboflavin, kálium, cink és réz is.

Összességében tehát egy igazi vitaminbombáról beszélünk, ami tökéletesen beépíthető az egészséges étrendbe. 100 grammja pedig mindössze 32 kalóriát tartalmaz, így egy Interfoodtól rendelt diétás ebéd után nagyszerű fogyókúrás nassolnivaló válhat belőle.

Miért érdemes rendszeresen fogyasztani?

A C-vitaminnak köszönhetően a grapefruit erősíti az immunrendszert, ami a téli időszakban cseppet sem mellékes, hiszen ilyenkor tombolnak igazán a fertőző betegségek. A gyümölcs húsának magas a rosttartalma, ami jótékony hatással van a bélrendszerre és az emésztésre.

Egyes tanulmányok szerint, ha étkezés előtt elfogyasztunk egy fél grapefruitot, az hatékonyabbá teheti a fogyókúrát. Mindemellett szabályozza az inzulinszintet, ezáltal képes csökkenteni az inzulinrezisztencia vagy a cukorbetegség kialakulásának esélyét. Antioxidánsokkal segít megóvni a sejteket a káros szabadgyökök hatásaitól, magas folyadéktartalmának köszönhetően pedig kellemesen hidratál. (X)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 529
szavazógép
2021-01-13: Szabadidő - :

Kérdezz bátran! /X/

Kivel ne történt volna már meg olyan eset, hogy felmerült egy kérdés és nem tudta, hogy hol is kaphatna rá megfelelő választ. Ha veled is előfordult, akkor ismerős lehet a helyzet. Te hogyan oldottad meg? Hol találtad meg a választ, amivel elégedett voltál?
2021-01-14: Életmód - :

Mire érdemes figyelni szárítógép vásárlásakor? /X/

A szárítógépek napjainkban már egyáltalán nem számítanak luxuscikknek, de megvásárlásuk mindenképpen komoly mérlegelést igényel, amelyhez az alábbiakban próbálunk minden segítséget megadni.