Röviden

2007. július 17., kedd, Világfigyelő
Dagad az MSZP-s számlabotrány

Több tízmilliós kár érhette a Pannon GSM Zrt.-t az úgynevezett tatabányai telefonszámla-ügyben, ha igaz, hogy az előfizetések mellé készülékeket is vásárolt az MSZP XXII. kerülete szervezetének volt irodavezetője — írta tegnapi számában a Magyar Nemzet.

A lap szerint ismert, hogy 664 valótlan tartalmú mobiltelefon-szerződést kötött az MSZP XXII. kerületi szervezete az előző országgyűlési kampányidőszakban, amellyel legkevesebb 14 millió forint kárt okoztak a Pannon GSM Zrt.-nek abból, hogy nem fizették ki a telefonszámlákat. Ám, ha a szerződések mellé készüléket is kaptak az érintettek, akkor a kár nagysága elérheti akár a 30 millió forintot is. Az ügyben vizsgálatot folytatott a rendőrség, de a nyomozást végül az illetékes ügyészség megszüntette, mert úgy látták, hogy a bűncselekmény elkövetése nem bizonyítható az MSZP kerületi szervezetének volt irodavezetőjével szemben. A Pannon GSM Zrt. nem árult el részleteket az ügyről, de a Magyar Nemzet információi szerint minden valótlan tartalmú szerződés mellé készülékeket is kaphattak az érintettek.

Nem engedi Szlovákia megosztását

A szlovák államfő megengedhetetlennek tartja, hogy országát akár etnikai, akár faji, akár vallási alapon bárki is megossza. Ivan Gasparovic tegnap egy váratlanul bejelentett sajtótájékoztatón biztosította Szlovákia polgárait az ország megoszthatatlanságáról. Az államfő így reagált arra, hogy a hét végén a Révkomáromhoz közeli Dunamocson tizenhat ember részvételével egy polgári társulás keretében úgynevezett Dél-Felvidéki Önrendelkezési Tanács alakult, amely tizenhárom szakbizottságot létrehozva azt tűzte ki távlati céljául, hogy népszavazás útján megpróbálja kieszközölni a Dél-Szlovákiában élő szlovákok, magyarok, romák és németek önrendelkezési jogát.

Lengyel kémeket vettek őrizetbe

Lengyelországnak való kémkedéssel gyanúsítják Fehéroroszországban a hadsereg négy tisztjét, továbbá egy orosz tisztet is. A kémügyről a minszki állami televízió adott hírt vasárnap késő este. A tájékoztatás szerint titkos információkat adtak el Lengyelországnak a fehérorosz-orosz légvédelmi rendszerről. Fehéroroszországnak, az egykori szovjet tagköztársaságnak igen feszült a viszonya szomszédjával, a NATO-tag Lengyelországgal. Minszk korábban arról számolt be, hogy lengyel kémhálózatot göngyölített fel. A minszki tévé szerint a négy fehérorosz januári őrizetbe vételét követően egy orosz tiszt önként feladta magát az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnál. Az egyelőre nem világos, hogy ő is őrizetben van-e, és még Oroszország sem reagált a kémügyre.

London orosz diplomatákat utasít ki

Négy orosz diplomatát utasít ki a brit kormány válaszul arra, hogy Moszkva megtagadta a Litvinyenko-gyilkosság gyanúsítottjának kiadatását. David Miliband brit külügyminiszter tegnap bejelentette azt is, hogy London felfüggeszti a tárgyalásokat több kétoldalú diplomáciai kérdésben, köztük a vízumkiadás felgyorsításának ügyében. Orosz parlamenti képviselők szerint Moszkvának ugyanolyan intézkedésekkel kell válaszolnia Nagy-Britanniának, mint amilyeneket a brit kormány fogadott el. Mihail Kaminyin orosz külügyi szóvivő erkölcstelennek nevezte London álláspontját, mely szerinte súlyos következményekkel jár az orosz—brit kapcsolatokra nézve.

Erős földrengéssorozat Japánban

Hét halottja és több mint 900 sebesültje volt a Japánt tegnap sújtó erős földrengéseknek. Az első, a Richter-skála szerint 6,8-as fokozatút számos utórengés követte, majd este újabb erős, a Richter-skálán 6,6—6,8-as nagyságú földrengés rázta meg Japán partvidékét. Nem sokkal az első rengés után tűz ütött ki a Kariva, a világ legnagyobb atomerőművének transzformátorházában. A hatóságok akkor azt közölték, hogy sugárzó anyag nem szivárgott ki az erőműből. A tokiói elektromos művek később arról számolt be, hogy másfél liter, csekély radioaktív anyaggal szennyezett víz szivárgott ki a Japán-tengerbe. A sugárzás mértéke azonban nem haladta meg a biztonságos szintet, és nem jelentett környezeti veszélyt. Kasivazaki városban 7700 embert költöztettek átmeneti szállásokra, 35 000 háztartásban leállították a víz- és gázszolgáltatást, miután gázszivárgást észleltek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 435
szavazógép
2007-07-17: Világfigyelő - Bogdán László:

Magyar tükör

Az elmúlt hét botrányos magyar belpolitikai eseményei közül is kiemelkedik N. László öngyilkossága. A móri gyilkosságokkal és a veszprémi postás megölésével vádolt férfi börtöncellájában lett öngyilkos, noha a szigorúan ellenőrzött rabok közé tartozott, ami azt jelenti, hogy az őrök félóránként ellenőrizték.
2007-07-17: Közélet - Farkas Réka:

Tusványos szellemisége kötelez? (Tőkés—Markó találkozó)

Ma már kész tényként kezelik a felek, hogy szükség van a tárgyalásokra, Markó Bélának találkoznia kell Tőkés Lászlóval. A helyszín és az időpont egyelőre kérdéses, ám Tőkésék egyre gyakrabban hangoztatják, hogy Tusnádon, a Bálványosi Szabadegyetem pénteki napján ülnének le megbeszélést folytatni.