Férfi kézilabda, világbajnokságA magyarok gólrekorddal győztek Uruguay ellen

2021. január 19., kedd, Sport

A magyar férfi kézilabda-válogatott 44–18-ra verte Uruguay csapatát az egyiptomi világbajnokság csoportkörének második fordulójában vasárnap, ezzel biztosította továbbjutását a gízai A-csoportból. A magyarok pénteken a Zöld-foki Köztársaság 34–27 arányú legyőzésével kezdték a tornát, ma 21.30-tól pedig Németország ellen zárják a csoportkört. A mérkőzést a Digi Sport 4 élőben közvetíti.

  • Fotó: IHF
    Fotó: IHF

Székely Márton védéseire alapozva jól kezdte a meccset a magyar együttes, amely könnyed játékkal folyamatosan növelte előnyét. A 15. perc után több lövést is elrontottak a magyarok, illetve technikai hibák is voltak, ezt kihasználva az ellenfél három góllal csökkentette a különbséget. A szakmai stáb cserékkel frissítette a csapatot, amely a kisebb hullámvölgy ellenére magabiztosan vezetett a szünetben (16–8). Székely az első félidőben húsz lövésből tizenkettőt kivédett, majd a szünet után Borbély Ádám érkezett a helyére.

Eleinte a második felvonásban is többet hibáztak a vártnál a magyarok, ennek ellenére gyors játékkal magabiztosan növelték előnyüket. A különbség meghaladta a húsz gólt is, és mivel a végeredmény 44–18 lett, a magyar együttes megdöntötte saját világbajnoki gólcsúcsát. A rekordot eddig az ausztrálok elleni mérkőzés (43–13) jelentette 2013-ban. A magyar mezőnyjátékosok közül csak Sipos Adrián nem szerzett gólt. Borbély Ádám 22 lövésből tizenhármat hárított a második félidőben.

Hétfőn a koronavírus-járvány által sújtott Zöld-foki Köztársaság visszalépett az egyiptomi világbajnokságtól. Az afrikai csapat összes találkozóját 10–0 arányú gólkülönbséggel az ellenfél javára írják jóvá, így a már lejátszott Magyarország elleni mérkőzés végeredményét is törölték, továbbá a magyar és a német csapat mellett Uruguay is továbbjutott a középdöntőbe.

Az afrikai válogatott felkészülése nem volt zökkenőmentes: a vb-újonc portugáliai edzőtáborában 15 játékosnak és stábtagnak lett pozitív a gyorstesztje, a PCR-tesztek pedig hét esetben jelezték a fertőzést. Végül hat játékos és négy stábtag nélkül utaztak el Egyiptomba, majd az első éjszakát tizennégyen egy karanténhotelben töltötték. A nemzetközi szövetség szombaton közölte, további két játékos adott pozitív tesztet az afrikai csapatban, és ezeket a játékosokat is elkülönítették.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4538
szavazógép
2021-01-19: Sport - Tibodi Ferenc:

Kész a harcra a Sepsi-SIC (Női kosárlabda, Európa-Kupa)

A koronavírus okozta világjárvány miatt pár hónapos késéssel, ma veszi kezdetét az Európa-kupa csoportköre, amelynek egyik buboréktornájának a megyeszékhelyi Sepsi Aréna ad otthont. A házigazda zöld-fehérekre a soron következő négy nap három mérkőzés vár: ma este 7 órától a belga Basket Namur Capitale lesz a négyszeres román bajnok Sepsi-SIC ellenfele, holnap a francia ESBVA Lille Métropole, míg pénteken a spanyol Cadi La Seu alakulata ellen lépnek pályára Zoran Mikes tanítványai. „Csapaton belül jó a hangulat, nagyon összeszoktunk, és azt kell mondanom, nem izgulunk, mivel tudjuk mi vár ránk és készek vagyunk a harcra” – nyilatkozta Annemarie Gödri-Părău, a háromszéki együttes csapatkapitánya.
2021-01-19: Magazin - :

Erdélyi írók az idei Baumgarten-díjasok között

2021-ben másodszor is odaítélték a 2019-ben alapított Baumgarten-emlékdíjakat. Három erdélyi író: Bodor Ádám, Tompa Andrea és Selyem Zsuzsa mellett a kitüntetésben részesül Báthori Csaba, Garaczi László, Margócsy István, Szijj Ferenc, és Takáts József. Baumgarten-jutalmat kap Berta Ádám, Hermann Veronika, Kalász Orsolya, Németh Zoltán, Sipos Balázs, Ela Sobolewska és Szolláth Dávid.