Erdélyi írók az idei Baumgarten-díjasok között

2021. január 19., kedd, Magazin

2021-ben másodszor is odaítélték a 2019-ben alapított Baumgarten-emlékdíjakat. Három erdélyi író: Bodor Ádám, Tompa Andrea és Selyem Zsuzsa mellett a kitüntetésben részesül Báthori Csaba, Garaczi László, Margócsy István, Szijj Ferenc, és Takáts József. Baumgarten-jutalmat kap Berta Ádám, Hermann Veronika, Kalász Orsolya, Németh Zoltán, Sipos Balázs, Ela Sobolewska és Szolláth Dávid.

A Baumgarten-emlékdíjat 2019-ben Kukorelly Endre író kezdeményezésére a Gyümölcsöskert Irodalmi Egyesület alapította. Az alapítók a díjjal az egykori Baumgarten-díj hagyományát kívánják folytatni, annak minél több elemét megtartva.

Az első emlékdíjakat és jutalmakat – az 1927 és 1947 között működő Baumgarten-díj kurátora, Babits Mihály teremtette hagyomány szerint – az alapító-örökhagyó Baumgarten Ferenc Ferdinánd halálának évfordulóján, 2020. január 18-án adta át a Gyümölcsöskert Egyesület, szintén a hagyomány szerint a Gundel étteremben. Díjat kapott Marno János, Márton László, Pintér Béla, Szentjóby Tamás, Christina Viragh, jutalomban részesült Bartók Imre, Bán Zoltán András, Csehy Zoltán, Kulcsár-Szabó Zoltán, Peer Krisztián és Szilágyi Zsófia.

A díjazottak és jutalmazottak között a közösségi finanszírozásból fenntartott díjra befolyt összeg felét osztják ki évente. Az emlékdíjjal ebben az évben 500–500 ezer forint, a jutalmakkal 200–200 ezer forint jár.

A kurátor és tanácsadói: Kukorelly Endre, Kálmán C. György, Nemes Z. Márió, Vámos Miklós, Zilahi Anna.

Az idei díjátadást a vírushelyzetre való tekintettel később tartják meg.

A Baumgarten-emlékdíjak és -jutalmak odaítéléséről a tanácsadók javaslatai alapján három egymás utáni évben egy kurátor dönt, majd mandátumát az egyik, akkor már díjazott számára átadja. Első alkalommal az alapítók Kukorelly Endre írót választották kurátornak, aki idén második alkalommal hozza meg döntését tanácsadói segítségével (a tanácsadók minden évben mások). Az emlékdíj teljes transzparenciával működik, célja, hogy minél szélesebb társadalmi támogatást kapjon. A kurátor feladata kizárni minden állami beavatkozást. A díj jutalmazhat életművet, konkrét művet és szociális szempontokat egyaránt, de – szakmai díj lévén – nem köteles az adott szerző anyagi helyzetét mérlegelni. Egy személy több éven keresztül is díjazható.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 762
szavazógép
2021-01-19: Sport - :

A magyarok gólrekorddal győztek Uruguay ellen (Férfi kézilabda, világbajnokság)

A magyar férfi kézilabda-válogatott 44–18-ra verte Uruguay csapatát az egyiptomi világbajnokság csoportkörének második fordulójában vasárnap, ezzel biztosította továbbjutását a gízai A-csoportból. A magyarok pénteken a Zöld-foki Köztársaság 34–27 arányú legyőzésével kezdték a tornát, ma 21.30-tól pedig Németország ellen zárják a csoportkört. A mérkőzést a Digi Sport 4 élőben közvetíti.
2021-01-19: Magazin - :

Elhunyt Sas József humorista

Vasárnap hajnalban elhunyt Sas József Jászai Mari-díjas magyar humorista, a Mikroszkóp Színpad egykori igazgatója, színész és rendező. Magyarország egyik legismertebb humoristája 82 éves volt.