Prioritás lesz a vízgazdálkodás

2021. január 19., kedd, Gazdakör

Adrian Oros mezőgazdasági miniszter ismertette azokat az összegeket, amelyekre a 2021–2022-es átmeneti időszakban számíthatnak a gazdák. Eszerint a két év alatt 6,61 milliárd euró fizethető ki a mezőgazdasági termelőknek, mint fogalmazott, ezek „új pénzek régi intézkedésekre”. Ezt az összeget az ország költségvetéséből származó pénzekkel egészítik ki – fűzte hozzá. Oros nem rejtette véka alá: ha górcső alá veszik a hazai mezőgazdaság helyzetét, az egyik megoldandó probléma „a szubvenciók vadászata”.

  • Öntöznek Szépmezőn – kiemelten figyelnek a vízgazdálkodásra. Albert Levente felvétele
    Öntöznek Szépmezőn – kiemelten figyelnek a vízgazdálkodásra. Albert Levente felvétele

Gyenge, erőtlen a gazdák összefogása, idős a vidéki lakosság, beleértve a mezőgazdászokat is, hiányzik a szakképzett és felelősségérzettel rendelkező munkaerő. Ugyanakkor a megszorító tényezők is aggasztóak, főként a hegyvidéken, az utóbbi években negatív gazdasági mérleggel rendelkezünk, ezt kell megfordítani. Strukturális gondok is vannak, ezeket meg kell oldani, még akkor is, ha ez sokakat dühíteni fog: a lehetőségek szerint meg kell gátolni a szubvenciók vadászatát, azonosítani kell az igazi gazdákat, feléjük kell terelni a támogatásokat – jelentette ki Oros a Profitul agricol műsorában. Mindez programjuk fontos részét képezi, a finanszírozást az uniós költségvetési ciklusban folyósított 21,6 milliárd euróból fedezik, ehhez az összeghez hozzáadódik a hazai hozzájárulás – fűzte hozzá. 2021–2022-ben 6,61 milliárd euró költhető el, 2023–2027 között 15 milliárdot folyósíthatnak – ismertette számadatokat a miniszter.

Mindezek mellett további pénzeket kaphatnak a bajban lévő ágazatokban dolgozó gazdák a különféle kis értékű, de minimis támogatások során – fűzte hozzá Oros. A legfontosabb munkálatok között a vízgazdálkodási infrastruktúrát említette a miniszter. Az előrejelzések szerint a Fekete-tenger térségében a következő években nem lesz kielégítő a csapadékmennyiség, ami nemcsak a víz mezőgazdasági felhasználásában, hanem a háztartások használt vízellátásában is gondot jelenthet. Ez nemzeti érdekeltségű, stratégiai kérdés kell hogy legyen – hangoztatta az agrárminiszter.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 347
szavazógép
2021-01-19: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Szélcsendben Árapatakon

Nemcsak a fű nem nő ilyenkor, de a teljes gőzzel való indulásról sem lehet év elején különöset mondani, mert sok közösségi dolog kivitelezésére ismerni kellene a folyó évi költségvetést – szabadkozott Kovács László polgármester, akivel a havas januárban találkoztunk. Mély csend uralta Előpatakfürdőt és Árapatak községközpontot is. Községfejlesztés dolgában lassan haladnak előre az évek – éreztük, s a valamikori fürdő megújulására sajnos még sokáig kell várni.
2021-01-19: Gazdakör - :

Be kell jelenteni a változásokat

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) közzétette a támogatások lehívásához kötelező, idén január 31-ig leadandó iratok listáját.