Ludovic Orban elérte saját határaitPártelnököt váltana a liberálisok belső ellenzéke

2021. január 19., kedd, Belföld

Változásra van szükség a párt vezetőségében, jelentette ki Robert Sighiartău, a Nemzeti Liberális Párt (NLP) főtitkára, aki szerint a dolgok nem működtek jól az elmúlt év során, és Ludovic Orban pártelnök „elérte saját határait”.

  • Robert Sighiartău, az NLP „lázadó” főtitkára. Fotó: TimpOnline.ro
    Robert Sighiartău, az NLP „lázadó” főtitkára. Fotó: TimpOnline.ro

„Úgy gondolom, hogy változtatásra van szükség az NLP csúcsvezetőségében, mivel az elmúlt évben a dolgok nem működtek jól, főként az Orban-kormány idején, amikor az embereket nem szakértelem, hanem lojalitás alapján nevezték ki a különböző – például államtitkári – tisztségekbe (...), sőt, ezeket a kinevezéseket még csak nem is vitatták meg a párt szakbizottságaival vagy az Országos Állandó Bizottsággal” – nyilatkozta a főtitkár az Agerpres hírügynökségnek. Véleménye szerint több hiba is történt, de ezeket nem vitatták meg a párton belül, azt sem elemezték komolyan a mai napig, hogy a párt miért nem szerepelt jobban a választásokon, figyelembe véve, hogy minden esélye megvolt arra, hogy az első helyre kerüljön a parlamenti választásokon; emiatt új vezetőségre van szüksége a pártnak.

Sighiartău szerint Ludovic Orban, „bár megvannak az érdemei, elérte saját határait”, és „mihelyt elkezdte félreállítani a kormányzási folyamatból az olyan embereket, mint Boc, Bolojan vagy Rareş Bogdan, és kizárólag saját tanácsadóira hallgatva hozta meg a döntéseket”, természetes, hogy megszakadt az, amit az NLP 2017-ben kezdett el felépíteni, amikor úgy döntött, megreformálja és fejlődéshez segíti az országot a tapasztalt és sikereket elért helyi vezetők példájára alapozva, akik megfelelő és szakértelemmel rendelkező embereket neveztek ki a helyi közigazgatásokba. „Ez nem így történt a kormányzás elmúlt évében” – nyomatékosította a liberális főtitkár.

A párton belül létezik egy „reformista csoport”, amely szemléletváltást és az NLP megfiatalítását szeretné. A főtitkár szerint a csoporthoz olyan emberek tartoznak, mint Emil Boc, Ilie Bolojan, Ioan Popa, Romeo Dunca, Gheorghe Falcă, Florin Roman, Alina Gorghiu, sőt, a kormányfő is támogatja a csoport törekvéseit. A reformista csoport a következő hetekben elő fog állni egy elnökjelölt-javaslattal, mondta még Robert Sighiartău, aki egy pártkongresszus összehívását szorgalmazza júniusra, júliusra.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2021-01-19: Közélet - :

Vasárnapi ellenőrzések

A koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedések betartatására végezett ellenőrzések során a Kovászna megyei rendőrség munkatársai csendőrök és helyi rendőrök támogatásával vasárnap 22 helyszínt, köztük vendéglőket, parkokat, játszótereket ellenőriztek, és az éjszakai kijárási tilalom betartását felügyelték este 11 és hajnali 5 óra között. 617 célirányos ellenőrzést végeztek fertőzöttek, illetve elkülönítettek tartózkodási helyén, otthonában.
2021-01-19: Belföld - :

Hírsaláta

DIPLOMABOTRÁNY AZ RMDSZ-BEN. A december 6-i parlamenti választásokon immár második mandátumához jutó Apjok Norbert nem rendelkezik felsőfokú végzettséggel, márpedig az RMDSZ belső szabályzata szerint ez egyik feltétele volt a jelentkezésnek.