Hírsaláta

2021. január 19., kedd, Belföld

DIPLOMABOTRÁNY AZ RMDSZ-BEN. A december 6-i parlamenti választásokon immár második mandátumához jutó Apjok Norbert nem rendelkezik felsőfokú végzettséggel, márpedig az RMDSZ belső szabályzata szerint ez egyik feltétele volt a jelentkezésnek.

  • Apjok Norbert. Fotó: rmdsz.ro
    Apjok Norbert. Fotó: rmdsz.ro

A fiatal nagybányai politikus egy angliai e-kereskedelmi kurzuson szerzett oklevelet csatolt a dossziéjához, melyről utólag kiderült, a képzést nem ismerik el Romániában, de akkor már Apjok neve rajta volt a szavazólapokon. Ezért az RMDSZ felkérte Apjokot, hogy megválasztása esetén az eskütétel után mondjon le a parlamenti helyéről, és ezt az érintett írásban vállalta is. Csakhogy a lemondás késett, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök ezért nyilvánosan is felszólította, hogy adja vissza a mandátumát. A szövetségi elnök szerint Apjok Norbert félrevezette az RMDSZ vezetőségét és a választóit, ezért erkölcsileg csak úgy tisztázhatja magát, ha visszalép. A képviselő viszont azt állította, hogy nem titkolta a választók előtt a felsőfokú végzettség hiányát, és parlamenti esküjéhez – meg a választóknak tett ígéretéhez – híven végigviszi a mandátumot. Közben Székely István, a Nagybánya Területi RMDSZ-szervezet megbízott elnöke összehívta a területi szervezet legmagasabb szintű döntéshozó testületét, a gyűlésen azonban Apjok Norbert ismét megerősítette, hogy nem mond le, és hogy elfogadja a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) rá vonatkozó döntését (szankciók megállapítása a parlamenti képviselők esetében a SZÁT feladata). Hogy a SZÁT mikor dönthet a kérdésben, azt Székely István sem tudta megjósolni. Mint fogalmazott, „meglepetésszerűen” ülésezik az operatív döntéshozó testület, amelynek a tevékenysége az RMDSZ kormányzati szerepvállalása miatt szinte folyamatos. Székely István az ügy mielőbbi lezárását szorgalmazza, ugyanakkor az RMDSZ Nagybánya területi szervezetének újjáépítését sokkal fontosabbnak tartja Apjok Norbert diplomabotrányánál. (Maszol)

TÖNKREMENT VAKCINA. A kukában landolt 60 dózis koronavírus-elleni vakcina a petrozsényi oltásközpontban, mivel a fiolák kezelésével megbízott asszisztensnő elnézte tárolásukat. Sebastian Mezei, a Hunyad megyei közegészségügyi hatóság vezetője azt mondta, a bontatlan vakcinákat 2–8 fokon kellett volna tárolni a jégmentesítést követően, ehelyett a fiolákat egy -19 fokos mélyhűtőbe helyezték, így a tegnapi oltásra feliratkozókat haza kellett küldeni. Pár óra elteltével szerencsére megérkezett egy újabb adag vakcina, az asszisztensnővel pedig közölték, ezentúl nem dolgozhat egyetlen oltásközpontban sem. (Főtér)

MÉGSEM TŰNT EL A SÜLLYESZTŐBEN. Közösségi oldalán jelentette be Viorica Dăncilă volt miniszterelnök, hogy hamarosan megjelentet egy interjúkötetet. Ebben, mint írja, szó lesz azokról a kihívásokról, melyekkel kormányfőként szembesült, valamint ír a viszonyáról Liviu Dragneával, illetve azzal a körrel, akik a Szociáldemokrata Párt jelenlegi vezetőségét adják. „Mert vannak dolgok, amiket el kell mondani” – írta Viorica Dăncilă, hozzátéve: ő egy csapatember és valódi szociáldemokrata, ezért halasztotta a könyvének megjelentetését a választások utáni időszakra. (Transindex)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2021-01-19: Belföld - :

Pártelnököt váltana a liberálisok belső ellenzéke (Ludovic Orban elérte saját határait)

Változásra van szükség a párt vezetőségében, jelentette ki Robert Sighiartău, a Nemzeti Liberális Párt (NLP) főtitkára, aki szerint a dolgok nem működtek jól az elmúlt év során, és Ludovic Orban pártelnök „elérte saját határait”.
2021-01-19: Belföld - :

Átláthatóság, előreláthatóság

Az átláthatóságra és előreláthatóságra kell törekedni a helyi büdzsék felépítésekor – szögezte le Florin Cîţu kormányfő a megyei tanácsok országos egyesületének képviselőivel folytatott tegnapi megbeszélésen.