Egyre nagyobb gond az antibiotikum-rezisztencia

2021. január 20., szerda, Magazin

Új kutatást indít az antibiotikumokkal szembeni ellenállást vizsgálva az Oxfordi Egyetem – írja a BBC.

Az egyetem szerint az antibiotikum-rezisztencia az egyik legnagyobb, az emberi egészségre leselkedő veszély a világban, évente már most 1,5 millió ember halálát okozva, 2050-re pedig már évente 10 milliónyian is belehalhatnak. A kutatást az Ineos vegyipari vállalat támogatja 100 millió fonttal, a projekten 50 kutató dolgozik majd, és azt vizsgálják, milyen hatása van az emberi szervezetre az antibiotikumok túlzott és nem megfelelő használatának. Az egyetem szerint egyre több baktérium válik antibiotikum-rezisztenssé, épp a túlzott használat miatt, így még fontosabbá vált, hogy a jövőben újabb hatékony gyógyszereket fejlesszenek ki. Az antibiotikumokkal szembeni baktériumrezisztencia egyre növekvő fenyegetés az emberiségnek – mondják.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 767
szavazógép
2021-01-20: Magazin - :

A csehek feltörekvő üdvöskéje (Sörcsap – a székely sörkalauz)

A Primátortól korábban már kóstoltam az English Pale Ale-t – igaz, akkor még nem a véleményformálás miatt kortyolgattam a kiváló csehországi sört –, így tudtam, hogy a Dark Lagerrel nem fogok mellé nyúlni.
2021-01-20: Riport - Hecser László:

Emléket gyártó erdőfüleiek

Idén lett tízéves Erdővidék legelismertebb filmes vállalkozása, az erdőfülei székhelyű Emlékgyár Stúdió. Szőcs Szilárd és Deák András lelkes amatőrből évek kitartó munkájával jó nevű esküvői filmessé és fényképésszé, majd dokumentumfilmessé vált. Az Erdővidék 100 arca nevet viselő rövidfilmsorozatuk egyik részével tavasszal megszerezték a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által a Nemzeti Összetartozás Napja és a Trianon 100. évfordulója alkalmából fiatalok számára meghirdetett, Milyen jó, hogy itt vagyunk című videópályázatának első díját, és az elmúlt hetekben bemutatták a Kovászna Megyei Művelődési Központ felkérésére készített Székföldje – Szórványban a tömb peremén című alkotásukat. Bár munkájukat szakemberek is elismerik, mégsem a díjakat tartják legnagyobb sikerüknek, hanem azt, hogy filmjeik által a tájegységet népszerűsíthetik. A 102 éves, életörömmel teli bardoci Kolumbán Juliska néniről szólót például a széles nagyvilágból már közel hárommillióan tekintették meg.