Mélyponton az alapkamat

2021. január 20., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A Román Nemzeti Bank igazgatótanácsa újabb történelmi mélypontra, 1,25 százalékra mérsékelte a román alapkamatot.

  • Forrás: News.ro
    Forrás: News.ro

A 25 bázispontos csökkentésről szóló döntés meglepte az elemzőket, akik számítottak ugyan arra, hogy idén mérsékelni fogják az irányadó kamatot, de arra nem, hogy ez már most bekövetkezik. Tavaly március óta, a koronavírus-járvány kezdetétől ez a negyedik alkalom, hogy a jegybank csökkentette az alapkamatot. Akkor 2,50 százalékról 2 százalékra mérsékelték, majd júniusban 1,75 százalékra, augusztusban pedig 1,50 százalékra. A jegybank igazgatótanácsa arról is határozott, hogy az egynapos lejáratú betétek kamatlábát 1 százalékról 0,75 százalékra csökkenti, míg az egynapos lejáratú hitelek kamatlábát 2 százalékról 1,75 százalékra mérsékeli. Ugyanakkor a kereskedelmi bankok kötelező lej- és valutatartalék-rátája változatlan szinten maradt. A csökkentést azzal indokolták, hogy ez hozzájárulhat a gazdaság ösztönzéséhez.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4439
szavazógép
2021-01-20: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

A vírus éve (Visszapillantó / 3.)

Folytatjuk az elmúlt esztendő néhány fontos, lapunkban is megjelent gazdasági vonatkozású eseményének felelevenítését. A harmadik negyedévben már elég szép számban érkeztek a statisztikai adatok, a járvány első hullámának gazdasági következményeit számba vevő elemzések, na meg a válságkezelést szolgáló mentőcsomagokkal kapcsolatos bejelentések.
2021-01-20: Pénz, piac, vállalkozás - :

Csúcsfogyasztás

Hétfő este a hazai villamosenergia-fogyasztás meghaladta a 9500 MW-ot, és majdnem elérte az eddig mért legmagasabb 9930 MW-os szintet, amit 2017 januárjában mértek.