Drágulnak a temetői szolgáltatások

2021. január 20., szerda, Közélet

Új árakat szabott a köztemetőben Sepsiszentgyörgy önkormányzata, és módosított a szabályozáson is. A vonatkozó határozatot Tóth-Birtan Csaba alpolgármester terjesztette elő a legutóbbi tanácsülésen, és egyhangúlag elfogadták.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Az elöljáró elmondta: a közös temető gondnokságát 2017-ben vette át a Tega Rt., és most az inflációhoz, illetve a realitásokhoz igazítanák az önkormányzattal kötött szerződést. Nem csupán a díjszabások szorulnak aktualizálásra: vannak régebbi szolgáltatások, amelyekre senki nem tart igényt, de jelentek meg új helyzetek is, ezekhez igazodni kell. A sírkert gyakorlatilag megtelt, most csak válságkezelés folyik – hangsúlyozta az elöljáró, és hozzátette: a temető ügyében közmeghallgatást is tartottak, és néhány ott elhangzott javaslatot be is építettek az új megállapodásba.

Az egyik legfontosabb újdonság az, hogy a két évnél hosszabb ideje elhagyott vagy elhanyagolt sírok esetében megszűnik a használati jog, a hozzátartozóknak, örökösöknek pedig az értesítéstől számított 30 napon belül fel kell szabadítaniuk a sírhelyet, ellenkező esetben a gondnokság teszi ezt meg. Az érintetteket levélben, a sírhelyre és a temető bejáratához kitűzött felszólításban, illetve újsághirdetésben értesítik a határidőről. Ha a hozzátartozók nem jelentkeznek, vagy nem kívánják tovább fenntartani a sírhelyet, akkor azt kiadják másnak, a sírban levő maradványokat pedig az újonnan elhantolt személy mellé temetik.

A szabályozás pontosítja az egy- vagy kétszemélyes sírhelyek, illetve az urnák elhantolására szolgáló üregek méreteit, és összesen huszonhatféle szolgáltatást sorol fel: a ravatalozástól a sírhely kialakításával, karbantartásával kapcsolatos munkálatokon át az esetleges exhumálásig, illetve újratemetésig. A sírásás ára 400 lejről 500 lejre emelkedett, urnás temetés esetében pedig 100 lejt kell ezért fizetni. Sírhelyet lehet 10, 20 vagy 25 évre bérelni, különböző árakon: tíz évre 188 lejért (a korábbi 150 lej helyett), húsz évre 313 lejért (az eddigi 250 helyett), huszonöt évre pedig 375 lejért (ez 300 lej volt), ezen összegeket egyszer kell kifizetni. Öt korábbi szolgáltatást eltöröltek, mert nem volt rájuk igény.

A köztemető telítettsége már évek óta gondot okoz a sepsiszentgyörgyi önkormányzatnak, amely előbb a szemközti, használaton kívül helyezett katonai lőteret próbálta megszerezni e célra, ám ez nem sikerült, így a közelben vásárolt fel eladó területeket. Tóth-Birtan Csaba elmondása szerint sajnos épp annak a földdarabnak nem sikerült a birtokába kerülni, amely a meglévő temetőt a majdani új sírkerttel összekötné, e nélkül pedig nem lehet megközelíteni a már megvett parcellákat. Nemrég azonban sikerült azonosítani egy feljárót a Csíki negyed felől, megrendelték az övezeti városrendezési tervet, így lassan egyenesbe kerül a temetőbővítés.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 215
szavazógép
2021-01-20: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Béka-egér harc

El sem kezdődött a Nemzeti Liberális Párt által az egész országnak ígért négyéves béke, máris kitört a harc a kormánykoalíció vezető alakulatán belül. Az úgynevezett belső ellenzék Ludovic Orban leváltására törekszik, és a központi sajtó már azt is tudja, hány megye liberálisai állnak a „reformista” csoport, illetve a „saját határait elért” pártelnök mögött. És vannak „semleges” szervezetek is, akiknek szavazataiért mindkét oldalon megkezdődik a küzdelem.  
2021-01-20: Közélet - Fekete Réka:

Mobil oltócsapat a szociális intézményekben

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat szociális igazgatósága a megyei közegészségügyi igazgatósággal közösen tegnap létrehozta azt a mobil csapatot, amelynek feladata beoltani a háromszéki szociális intézmények bentlakóit és alkalmazottait. A koronavírus elleni vakcinát az igénylők az érintett idősotthonokban, gyermekvédelmi központokban kapják meg, kérésre beoltják a megyeközponti hajléktalanszálló lakóit és munkatársait is. Tegnap a mobil csapat a hidvégi öregotthonban oltott.