Béka-egér harc

2021. január 20., szerda, Máról holnapra
Demeter J. Ildikó

El sem kezdődött a Nemzeti Liberális Párt által az egész országnak ígért négyéves béke, máris kitört a harc a kormánykoalíció vezető alakulatán belül. Az úgynevezett belső ellenzék Ludovic Orban leváltására törekszik, és a központi sajtó már azt is tudja, hány megye liberálisai állnak a „reformista” csoport, illetve a „saját határait elért” pártelnök mögött. És vannak „semleges” szervezetek is, akiknek szavazataiért mindkét oldalon megkezdődik a küzdelem.  

A változást sürgetőknek sok mindenben igazuk van, kormányfőként Orban az elmúlt évben hozott néhány rossz döntést, és nagyrészt ennek köszönhető, hogy nem tudta legyőzni az SZDP-t a választásokon, sőt, a fővárosban az NLP csak harmadik lett (decemberben is, amikor ő maga volt a listavezető). Tucatjával csábított át politikusokat a baloldalról, hozzá nem értő vezetőket nevezett ki fontos intézmények élére, nem léptette le a gyengén teljesítő, magukat lejárató vagy bűncselekmények gyanújába keveredett „kollégákat”, a járványügyi intézkedések sokszor kaotikusak voltak, a gazdasági helyzet elkeserítő. A párton belüli elégedetlenséget azonban a kormányalakítás váltotta ki: sokan – különösen az erdélyiek – érzik úgy, hogy a liberális eszmék és ők maguk is háttérbe szorultak, vezetőjük saját pozíciójának bebiztosításáért, a képviselőház elnöki székéért túlságosan sok fontos minisztériumot engedett át a koalíciós partnereknek.

A feszültség pedig nem marad az alakulat belügye. Vannak villongások a kormánykoalícióban is, új frontvonalak körvonalazódnak a területi szervezetek, a reformisták által támogatott Florin Cîțu kormányfő és a pártelnökségéhez, maradék hatalmához foggal-körömmel ragaszkodó Ludovic Orban, a kormány és a parlament, a képviselőház és a szintén csalódott államfő között is, és a csatazaj hónapokig tarthat, hiszen a liberális párt tisztújító kongresszusát legjobb esetben nyáron szervezik csak meg. De nem biztos, hogy akkor majd letisztulnak a vizek, hiszen az „újítók” valójában régi harcosok, akik közül nem egy már le is szerepelt. A most nagy hangon ágáló Emil Boc kolozsvári polgármester demokrata-liberális (LDP) kormányfőként csak bólogatott Traian Băsescu akkori államfőnek, akinek új, elvtelen zsebpártjában az ugyancsak az LDP-ből jövő Robert Sighiartău jelenlegi NLP-s pártfőtitkár a legjobb szövetségest látta (amíg a PMP ki nem esett a parlamentből). Alina Gorghiu korábbi pártelnökként egy választási programot sem tudott kidolgozni (csak a bírálatban jeleskedett), a vaskezéért magasztalt Ilie Bolojan Bihar megyei tanácselnök megtakarítási buzgalma nem csupán a hivatalnokokra terjedt ki, hanem a kultúrára is. Florin Roman frakcióvezetőt főként konzervatív és magyarellenes megnyilvánulásairól ismerjük, akárcsak a tévés műsorvezetőből EP-képviselővé lett Rareş Bogdant, akinek gátlástalan fennhéjázása – állítólag már a 2024-es elnökválasztásra gyúr – inkább a szociáldemokratákra emlékeztet, mintsem a haladás, az állampolgárok szolgálatában álló, hozzáértő tisztségviselőre.

Ez a csapat leválthatja Ludovic Orbant, ha ügyesen mozgolódik, de nem fogja megreformálni sem a liberális pártot, sem az államot. Pedig tényleg szükség lenne a megújulásra.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 349
szavazógép
2021-01-20: Pénz, piac, vállalkozás - :

Lábán adják el a fát

Nincs erdészeti stratégiánk, harminc éve becsült mennyiség alapján, lábon értékesítjük a hazai fát – hangzott el egy szakmai konferencián.
2021-01-20: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Drágulnak a temetői szolgáltatások

Új árakat szabott a köztemetőben Sepsiszentgyörgy önkormányzata, és módosított a szabályozáson is. A vonatkozó határozatot Tóth-Birtan Csaba alpolgármester terjesztette elő a legutóbbi tanácsülésen, és egyhangúlag elfogadták.