Egyre többen kérik az oltást

2021. január 20., szerda, Belföld

299 oltási központban folyik az immunizálás az oltási kampány második szakaszában, ez összesen 487 oltási pontot jelent – közölte dr. Valeriu Gheorghiţă ezredes, a COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság vezetője. A bukaresti Romexpónál előkészítés alatt álló oltásközpontot tegnap meglátogató Klaus Iohannis államfő kifejtette: üdvözli azt az attitűdváltást, amely a lakosság körében tapasztalható az oltással kapcsolatban, hisz nagyon sokan szeretnék már beoltatni magukat.

  • Valeriu Gheorghita sajtótájékoztatón ismertette az oltáskampány fejleményeit. Foto: B1Tv
    Valeriu Gheorghita sajtótájékoztatón ismertette az oltáskampány fejleményeit. Foto: B1Tv

Az Országos Közegészségügyi Intézet által tegnap közzétett adatok szerint kedden 34 807 személy kapta meg Romániában a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcináját, ezzel 267 424-re nőtt a beoltottak száma, 2622 személy már az emlékeztető oltást is megkapta. Az oltáskampány kezdetétől összesen 871 személynél jegyeztek kisebb allergiás reakciót, amelyek közül 317 helyi, 554 pedig általános jellegű volt, egy eset kivizsgálása folyamatban van.

Valeriu Gheorghiţă tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta: ahogy mind nagyobb mennyiségű oltóanyag érkezik az országba, úgy mind több oltóközpontot nyitnak meg. Jelenleg 268 882 dózis vakcina van raktáron, ezeket az előjegyzés szerint osztják szét az oltóközpontok között. Ez idáig 340 573 személy szerepel a beoltandók listáján, a bejelentkezések 16 százalékát telefonon, 12 százalékát a családorvosok révén vették fel, 44 százaléka egyénileg vagy hozzátartozóján keresztül kért időpontot, 28 százalékukat a munkáltató jelentette be.

Andrei Baciu, az egészségügyi minisztérium államtitkára közölte, szeptemberig tízmillió személy beoltására elegendő vakcinát szerződött le Románia, az év végéig pedig a két gyártótól, a Pfizer-BioNTech-től és a Modernától összesen 23 millió dózis érkezik az országba. Az idei év első negyedében több mint 400 ezer adag védőoltás érkezik a Modernatól kéthetenkénti szállítással, a Pfizer pedig továbbra is hetente szállítja az oltóanyagot egyre növekvő mennyiségben úgy, hogy március végére két és fél millió adag legyen leszállítva – pontosított az államtitkár.

Klaus Iohannis államfő a Romexpónál tartott sajtótájékoztatón szintén kiemelte, a következő napokban országszerte számos oltásközpont lesz üzemképes, a héten megnyíló, Romexpónál kialakított központban például naponta 3-4 ezer személynek lehet majd beadni a vakcinát. Iohannis ugyanakkor hozzátette: az oltás önmagában még nem oldja meg a világjárvány okozta helyzetet, és mindaddig, amíg megtörténik a lakosság széles körű átoltottsága, be kell tartani az óvintézkedéseket.

Tegnap nyilvánosan oltatta be magát COVID-19 ellen a fővárosi Carol Davila katonai kórházban Anca Dragu, a szenátus elnöke és Ludovic Orban, a képviselőház elnöke. Anca Dragu üdvözölte, hogy növekszik a beoltottsági ráta. „Ez azt jelenti, hogy rövidesen visszatérhetünk a korábbi életünkhöz. Ez nagyon jó jel a román gazdaság számára, és jó jel erre az évkezdésre” – mondta a házelnök. Ludovic Orban úgy nyilatkozott, hogy be akarja bizonyítani a romániai lakosságnak, hogy az oltás veszélytelen, és ez az egyetlen út a normális élethez való visszatérés felé.

 

A maszk marad

Kevésbé derűlátóan nyilatkozott Alexandru Rafila orvos, szociáldemokrata parlamenti képviselő, aki szerint idén még egészen biztosan használni kell a védőmaszkot: mint fogalmazott, a védőmaszk használatáról csak a nemzetközi szakmai intézmények által elvégzett tudományos kutatások eredményei alapján, az Európai Unió által az oltási lefedettséggel kapcsolatos felmérés és ez alapján kifejtett álláspont nyomán lehet majd lemondani. Arra a kérdésre, hogy egyetért-e Adrian Streinu-Cercel orvossal abban, hogy még két évig védőmaszkot fogunk használni, Rafila így válaszolt: „Én nem szeretek úgy jósolgatni, hogy vélekedésekre és nem tudományos érvekre támaszkodom. Mihelyt az EU lakosságának az immunizálása előrehalad, el fognak készülni a felmérések, kutatások is, melyek alapján a maszkviselés időszakának lerövidítését, vagy meghosszabbítását fogják javasolni. Az biztos, hogy idén még viselni fogjuk a maszkot.”

Rafila kifejtette ugyanakkor, hogy a szociáldemokraták támogatják az oltási kampányt, és azt szeretnék, ha annak nyomán minél előbb megvalósulna a lakosság immunizálása, azonban van néhány olyan dolog, ami aggodalomra ad okot, és ezek egyike az oltás beütemezésére szolgáló online platform működése. A szociáldemokrata képviselő szerint három héttel az oltási kampány elkezdése után Románia még mindig csak a „tapogatózás” időszakában van, és ez nem ad igazán bizalmat az állampolgároknak. Rafila utalt arra, hogy hétfő reggel meghibásodott a COVID-19 elleni vakcinára jelentkezők online platformja, ezért átmenetileg nem működött. Leszögezte, a platform működésétől függ nem csupán az oltások beütemezése, hanem az egész kampány lefolyásának módja is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2021-01-20: Közélet - :

Folyamatosan ellenőriznek

Összesen 20 250 lej értékben 74 bírságot róttak ki szabálysértésekért hétfőn – közölte a Kovászna megyei rendőrség tegnap.
2021-01-20: Világfigyelő - :

Fontosabbak a bevándorlók, mint az őshonos kisebbségek (Szijjártó Péter az Európai Bizottság döntéséről)

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter az Európai Bizottságnak a Minority SafePack nevű kisebbségvédelmi polgári kezdeményezés kapcsán közölt elutasító álláspontja kapcsán úgy vélekedett: a brüsszeli testületnek nem fontos az őshonos kisebbségek felkarolása. Éppen ezért arra kérte hágai tárgyalásain Kajrat Abdrahmanovot, az EBESZ új kisebbségügyi főbiztosát, hogy Kárpátalján is állandó jelleggel legyen jelen a szervezet speciális ukrajnai megfigyelő missziója, mert sok esetben a magyarokat fizikailag fenyegető atrocitások történnek ott, az Európai Bizottságra pedig nem számíthatnak.