Költségvetésről egyeztettek

2021. január 20., szerda, Belföld

A költségvetés meg fog felelni a helyi hatóságok finanszírozási igényeinek – jelentette ki Florin Cîţu miniszterelnök, miután tegnap találkozott a municípiumok országos szövetségének vezetőségével.

A megbeszélésen központi téma volt a koronavírus elleni oltási központok megszervezése és finanszírozása. A kormány úgy foglalt állást, hogy a települések „fejlesztésének és modernizálásának” érdekében támogatni fogja, hogy bizonyos ingatlanok tulajdonjoga a központi hatóságoktól a helyi hatóságokhoz menjen át. A szövetség elnöki tisztségét betöltő Emil Boc kolozsvári polgármester szerint a szociális szolgáltatások kérdésében sikerült egy nagyon jó megoldást találni: a vonatkozó kiadások 90 százalékát a kormány, 10 százalékát a helyi önkormányzatok költségvetéséből fedezik. Hozzátette, a municípiumok járvánnyal kapcsolatos kiadásai 240 millió lejre rúgtak 2020-ban, eddig 40 milliót kaptak a kormánytól, arra számítanak, hogy a különbséget idén fogják visszakapni Európai Uniós alapokból. A felek megállapították ugyanakkor, hogy szükség van a metropoliszövezetekre vonatkozó törvényre, és tárgyaltak a diákösztöndíjak és a tanulók ingyenes utazását biztosító jogszabály kérdéséről is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2021-01-20: Belföld - :

Kelemen Hunor feladatai

Florin Cîţu kormányfő elfogadta a két miniszterelnök-helyettes feladatkörét és felelősségi területét meghatározó döntéseket, amelyek meg is jelentek a Hivatalos Közlönyben.
2021-01-20: Belföld - :

Az SZDP szerint van pénz

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (SZDP) elnöke hétfő este úgy nyilatkozott a közszolgálati televízió műsorában, hogy pártja saját költségvetés-tervezetet dolgozott ki, amely fenntartható, és a nyugdíjak, gyerekpénzek növelésére is van keret.