Hírsaláta

2021. január 20., szerda, Belföld

FUNAR NEM FIZET. A 2014-es államfőválasztási kampányban Gheorghe Funar független jelölt és Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor a román közszolgálati televízió egyik választási műsorában vitázott.

  • Gheorghe Funar
    Gheorghe Funar

A volt kolozsvári polgármestert feldühítette, hogy Tánczos magyarul is meg mert szólalni a közszolgálati televízió műsorában. Azzal reagált, hogy „ne használjon egyetlen szót sem a lovak nyelvéből, mert Románia hivatalos nyelve a román. Budapesten beszélhet magyarul, itt beszéljen románul”. A felháborodást kiváltó kijelentések miatt Tánczos feljelentést tett az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál, mely öt hónapra rá megállapította, Funar beszólása etnikai és nyelvi alapon teremtett ellenséges, megfélemlítő légkört és nem járult hozzá „az emberi kapcsolatok fejlődését szolgáló közvitához”. Kétezer lejre büntették a volt elöljárót, aki azonban azóta sem volt hajlandó kifizetni az összeget, helyette inkább bírósághoz fordult, mert szerinte nem volt semmi sértő a kijelentésében. Tagadta a megfélemlítési szándékot, ő csak azt mondta, hogy Romániában a román nyelv az állam nyelve, ezért ezt kell használni a román köztelevízióban – érvelt a bíróság előtt. 2020 májusában a kolozsvári fellebbviteli bíróság helyt adott a büntetés eltörlésére vonatkozó kérelemnek, de ezzel még nincs vége. Az ügy a Legfelső Semmítő- és Ítélőszék elé kerül, mely 2022-re tűzte ki az első határidőt. Időközben a fellebbviteli bíróság közölte a határozat indoklását is, melyből az hámozható ki, hogy a bíróság szerint egy nacionalista mondhat nacionalista dolgokat a köztelevízióban, illetve a lovakat mindenki szereti, ezért nem sértő egy kisebbség nyelvét a lovakéhoz hasonlítani. (Főtér)

A SCHWEIGHOFER VISZONT IGEN. A RISE Project portál arról ír a közösségi médiában, hogy a birtokukba jutott hivatalos iratok szerint 26,6 millió eurós büntetést szabott ki a gazdasági versenyhivatal a Romániában (is) működő nagy fafelvásárló vállalatokra. Összesen 33 céget bírságoltak meg, a legnagyobb összegű büntetést pedig az osztrák Holzindustrie Schweighoferre szabták ki, több mint 10 millió euró értékben. A cég egyébként 2019 decemberében HS Timber Productionra változtatta a nevét. A versenyhivatal szerint a cégek összedolgoztak, így alacsony áron sikerült felvásárolniuk a nyersanyagot, jelentős versenyhátrányba szorítva a kisebb, hazai felvásárlókat. (Transindex)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2021-01-20: Belföld - :

Az SZDP szerint van pénz

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (SZDP) elnöke hétfő este úgy nyilatkozott a közszolgálati televízió műsorában, hogy pártja saját költségvetés-tervezetet dolgozott ki, amely fenntartható, és a nyugdíjak, gyerekpénzek növelésére is van keret.
2021-01-20: Sport - Tibodi Ferenc:

A vártnál könnyebben, fölényesen nyert a Sepsi-SIC (Női kosárlabda, Európa Kupa)

Ötszörös Román Kupa-győztes és négyszeres bajnokcsapatunk, a Sepsi-SIC jobb lábbal rajtolt a 2020–2021-es női kosárlabda Európa-kupa csoportkörében. Tegnap este a zöld-fehérek a vártnál könnyebben, sima meccsen győztek 85–48 arányban a belga Basket Namur Capitale együttese ellen a sepsiszentgyörgyi buboréktorna nyitónapjának második meccsén. A szentgyörgyi alakulatra ma 19 órától már nehezebb mérkőzés vár, hiszen a 2015-ben Európa-kupa-győzelmet ünneplő francia ESBVA Lille Métropole két ponttal (69–71) kikapott a spanyol Cadi La Seutól és győznie kell ahhoz, hogy életben tartsa továbbjutási esélyeit.