Húszéves a Wikipédia

2021. január 21., csütörtök, Család

Megalakulásának huszadik évfordulóját ünnepelte január 15-én a mindenki által szabadon szerkeszthető ingyenes online világenciklopédia. A Wikipédia ma a világ hetedik leglátogatottabb honlapja.

  • Fotó: wikipedia.org
    Fotó: wikipedia.org

Az internetezők által szerkesztett webes enciklopédia 2001. január 15-én indult útjára angol nyelven, az első év végére pedig már 18 nyelven volt elérhető. Ez mára 309-re bővült, így a világ egyik leglátogatottabb weboldalává és az egyik legnagyobb, leggyakrabban használt információforrássá vált.

Az oldalt a kezdetektől fogva önkéntesek szerkesztik szerte a világon, minden hónapban több mint félmillióan javítják és ellenőrzik a tartalmát. A honlap 2007-ben bekerült a világ tíz leglátogatottabb weboldala közé, egyedüliként a nonprofit honlapok közül.

A Wikimédia Alapítvány médiatára, a Wikimédia Commons 2004. szeptember 7-én indult el, a feltöltött fájlok száma 2016. január 13-án túllépte a 30 milliós határt, ezzel az oldal egyike lett a világ legnagyobb szabad médiatárainak. Egy felmérés szerint a fejlett ipari országokban (OECD) az emberek havonta átlagosan kilenc Wikipédia-szócikket néznek meg.

A legtöbb szócikket az enciklopédia angol nyelvű változata tartalmazza, második helyen a német kiadás áll. A teljes szócikkállományt tekintve 2. a szebuano (egy Fülöp-szigeteki nyelv), a 3. pedig a svéd, ezeket azonban mesterségesen duzzasztotta fel egy vitatott, svéd fejlesztésű robotszoftver.

A Wikipédia magyar nyelvű változata 2003. július 8-án indult el és ma 482 ezer magyar nyelvű szócikket tartalmaz. A magyar Wikipédia nagyjából 2000 alkalmi és 150 állandó, aktív szerkesztővel rendelkezik.

Az enciklopédia számos elismerést is nyert az évek során: 2015 őszén megkapta a holland király által adományozott Erasmus-díjat, amelyet kiemelkedő kulturális tevékenységet folytató személyeknek vagy intézményeknek ítélnek oda, valamint kiérdemelte a spanyol királyi család kitüntetését, az Asztúria Hercegnője díjat is nemzetközi együttműködés kategóriában. Bár a világ legnagyobb szabad médiatára nem nyereségérdekelt, az online lexikont működtető – a technikai hátteret biztosító és több mint száz fizetett programozót alkalmazó – Wikimédia Alapítvány évente több mint 120 millió dollár adományhoz jut. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 214
szavazógép
2021-01-21: Család - :

Fényképeken rögzített magánéletünk (2.)

A gyermekeink kezdetben érdekesnek találják a róluk készült, a világhálón is megosztott képeket, ám ahogy növekednek, valahogyan meg kell birkózniuk az évek során róluk felgyűlt fotóállománnyal. Amiben ráadásul biztos lesz néhány, amiről azt gondolják: bárcsak sohasem készültek volna el. Hogy ne kerüljenek ilyen helyzetbe, van néhány apró szabály, amelyet jó betartanunk.
2021-01-21: Család - :

Hétköznapi történetek (Videósorozat erőszakról, bántalmazásról)

Videósorozatot indított az Áldozatsegítő Központ azzal a céllal, hogy segítse a helyzetfelismerést és a segítségnyújtást. A sorozat havonta jelentkezik új epizódokkal a központ közösségimédia-csatornáin.