Gyógyszer válogatás nélkül

2021. január 21., csütörtök, Család

Az utóbbi időben jelentősen megnövekedett az azitromicin fogyasztása, és egyesek válogatás nélkül használják az antibiotikumokat az új koronavírus fertőzésének megelőzésére vagy a COVID-19 kezelésére – hívta fel a figyelmet Alexandru Rafila, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke.

„Az azitromicin fogyasztása nagyon megnőtt, és bár egyes új koronavírussal fertőzött személyeknél valóban felírható gyógyszerként, a válogatás nélküli alkalmazás és az öngyógyítás nagyon súlyos következményekkel járhat, mivel az antibiotikumokat általában csak bakteriális fertőzések esetén írják fel, vírusos fertőzések esetén nem. Az azitromicint az új koronavírusra való hatása miatt természetesen kipróbálták terápiaként, de ez a tömeges felhasználás nagyon veszélyes, mert súlyos következményei lehetnek” – jelentette ki Rafila.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) végrehajtó bizottságának tagjaként arról is beszámolt: Romániában az antibiotikum-fogyasztás egy időre látszólag csökkent, de most ismét növekszik. „A kontinensnek azon a részén, ahol mi élünk, magas az antibiotikum-fogyasztás, és ez természetesen a bakteriális rezisztencia növekedését vonja maga után” – figyelmeztetett Rafila. (Agerpres)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4439
szavazógép
2021-01-21: Család - :

Hétköznapi történetek (Videósorozat erőszakról, bántalmazásról)

Videósorozatot indított az Áldozatsegítő Központ azzal a céllal, hogy segítse a helyzetfelismerést és a segítségnyújtást. A sorozat havonta jelentkezik új epizódokkal a központ közösségimédia-csatornáin.
2021-01-21: Család - :

Gyermekeink